Italienii toarnă din nou asfalt pe autostrada Timişoara-Lugoj, inaugurată cu doar şase luni în urmă

Economica.net
07 06. 2016
lucrari_autostrada_timisoara_lugoj_2_696x522_36665100

„În urma defecţiunilor constatate, consultantul a cerut înlocuirea îmbracăminţii rutiere în locuri punctuale”, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara.

Potrivit presei locale, constructorul face reparaţii pe o porţiune de câteva sute de metri.

Reprezentanţii DRDP Timişoara au precizat că lotul inaugurat la finele anului trecut are o perioadă de garanţie de 4 ani şi că e bine că aceste defecţiuni au fost constatate recent şi sunt remediate în perioada de garanţie, pe cheltuiala constructorului. În plus, acesta va trebui să rezolve orice anomalie va fi sesizată în exploatarea autostrăzii în perioada menţionată.

Oficialii de la Drumuri Timişoara nu au putut preciza cât timp vor dura lucrările de reparaţie, care, conform presei locale, constau în decopertare şi returnare asfalt.

Ei au menţionat însă că restricţii de ciculaţie ar putea să tot apară până la toamnă, perioadă pâna la care constructorul a obţinut autorizaţie pentru lucrări de reparaţii.

Lotul 2 al Autostrăzii Timişoara-Lugoj a fost inaugurat la finalul anului trecut, cu 7 luni mai devreme. Cu o lungime de 25,6 kilometri, acesta a fost construit de asocierea Tirrena Scavi şi Societa Italiana per Condotte D’Acqua, pentru 94,7 milioane euro fără TVA.

Chiar dacă problemele sunt mai mici, acest tronson de autostradă este al patrulea cu defecţiuni şi a fost construit tot de o firmă italiană.

Restricţii de circulaţie au fost impuse încă din luna martie şi pe Autostrada A6, care leagă oraşul Lugoj de autostrada A1 (Bucureşti – Piteşti), din cauza surpării malurilor. Compania de Drumuri le-a cerut constructorilor italieni de la Tirrena Scavi o nouă soluţie tehnică pentru A6.

De asemenea, în septembrie 2015, CNADNR a anunţat închiderea circulaţiei pe Autostrada A1 Orăştie – Sibiu, lot 3, la 10 luni de la inaugurare, între Sălişte (km 270+020) şi Cunţa (km 292+455), din cauza apei infiltrate sub fundaţie care a dus la crăparea asfaltului. CNADNR a impus constructorului autostrăzii, firma italiană Salini Impregilo, să refacă porţiunea de 200-300 de metri din corpul de autostradă unde au apărut degradările, prin demolare şi reconstrucţie în conformitate cu proiectul tehnic aprobat. Ulterior a reziliat contractul cu Salini si a decis să refacă porţiunea  în regie proprie.

Probleme au apărut şi la un alt lot, de data aceasta încă în construcţie. În februarie, Compania de Autostrăzi a semnat un contract de expertiză pentru a verifica stabilitatea şi calitatea materialelor folosite în construcţia autostrăzii A1 Lugoj – Deva, Lot 2, tronson construit de aceeaşi firmă care a lucrat pe autostrada Sibiu – Orăştie, Lot 3. Concluzia: Lucrările nu sunt conforme cu proiectul, materialul folosit la terasamente având o calitate „mediocră”, a spus pentru ECONOMICA.NET Adrian Diaconu, directorul Geotesting CI SRL, firma contractată de CNADNR pentru a realiza expertiza tehnică a execuţiei şi a calităţii acestui lot.