Autostrada de 9 miliarde de euro, pe masa Guvernului. Va lega Ardealul de Moldova
Autostrada este împărţită în trei mari secţiuni: Târgu Mureş-Ditrău (92 km), Ditrău-Târgu Neamţ (119 km) şi Târgu Neamţ-Iaşi (78 km). Finanţarea va fi făcută de la bugetul de stat şi din alte surse, potrivit proiectului.
Tronsonul Târgu Mureş-Ditrău are un cost estimat la 9,5 miliarde de lei. Pe cei 92 km se găsesc 4 noduri rutiere şi nu mai puţin de 80 de poduri, pasaje şi viaducte. Se mai adaugă opt tuneluri. Termenul de realizare: 48 de luni. Lucrările vor fi finanţate de la bugetul de stat. Vezi aici indicatorii tehnico-economici pentru tronsonul Târgu-Mureş- Ditrău
Tronsonul Ditrău-Târgu Neamţ are un cost estimat la 19 miliarde de lei. Pe cei 118,8 km se află 4 noduri rutiere şi 174 de poduri, pasaje şi viaducte. Potrivit proiectului, tronsonul va avea nu mai puţin de 29 de tunele, cu o lungime totală de aproape 7,5 kilometri. Vezi aici indicatorii tehnico-economici penru tronsonul Ditrău – Târgu-Neamţ
Tronsonul Târgu Neamţ-Iaşi are un cost estimat la 11,3 miliarde de lei. Pe cei 78 km sunt 48 de poduri, 20 de pasaje, 6 tuneluri (lungime de 9,6 km) şi 112 podeţe. Vezi aici indicatorii tehnico-economici pentru tronsonul Târgu-Neamţ – Iaşi
Aşadar, lungimea totală a autostrăzii este de 289 km, iat costul total este de 39,8 miliarde de lei (cu TVA), adică 8,9 miliarde de euro, la un curs de 4,46 lei/euro, valabil la data la care au fost întocmite studiile. Rezulta un cost de peste 30 de milioane de euro pe kilometru.
Costul este mult mai ridicat decât estimările iniţiale, publicate de multă vreme pe site-ul Companiei de Autostrăzi. Acolo, costul estimat pentru 310 km de autostradă (este inclus şi Tronsonul Iaşi-Ungheni, la graniţa cu Republica Moldova) era de doar 6,1 miliarde de euro.
Se va face vreodată?
Ultimele declararaţii oficiale pe marginea acestei autostrăzi au fost făcute în martie 2012 de fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare. El a spus atunci că proiectul are susţinere financiară din partea Comisiei Europene, dar nu a avansat vreun termen.
“Prin introducerea secţiunii rutiere Borş – Zalău – Câmpia Turzii – Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni în reţeaua centrală europeană vom avea o rută care scurtează conexiunea Est-Vest cu 300 kilometri“, a declarat atunci ministrul. “Tronsonul de autostradă va conecta jumătate din România la Piaţa Unică şi, nu în ultimul rând, va acoperi nevoile traficului proiectat” a arătat Nazare.
Într-adevăr, Consiliul pentru Transport, Telecomunicații și Energie al Uniunii Europene a aprobat în martie încluderea autostrăzii Târgu Mureș – Iași -Ungeni în rețeaua Trans-europeană de Transport (TEN-T), ceea ce o poate face eligibilă pentru finanţarea din fonduri europene.