Autostrada de Centură București Nord: Turcii de la Nurol, desemnați din nou câștigători pe lotul 1 – surse CNAIR
„Avem câștigător desemnat pentru A0 Nord lot 1, un sector de 17,5 km din autostrada de centură a Bucureștiului, de la Dragomirești până la Corbeanca. Dacă nu vor fi depuse iarăși contestații (ceea ce ne dorim cu toții), vom semna curând contractul de proiectare și execuție”, a scris vineri pe pagina sa de Facebook ministrul Transporturilor Cătălin Drulă.
După desemnarea câștigătorului, urmează perioada de depunere a eventualelor contestații. Abia după expirarea acestei perioade și a soluționării eventualelor contestații se va putea semna contractul.
Aminitim că în noiembrie anul trecut Curtea de Apel București (CAB) a admis contestațiile împotriva rezultatului licitației pentru lotul 1 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord). Astfel, Compania de Drumuri a fost obligată să reevalueze ofertele pentru tronsonul unde i-a declarat inițial căștigători pe turcii de la Nurol.
În vara anului trecut, CNAIR a desemnat câștigătoare oferta turcilor de la Nurol pentru proiectarea și execuția lotului 1 din A0 Nord. „Ofertantul desemnat câștigător este NUROL INSAAT VE TICARET A.S., cu preţul de 746.763.568,57 Lei fără TVA și un punctaj total de 100 puncte, din care 50 de puncte pentru componența financiară și 50 de puncte pentru componenta tehnică”, anunța CNAIR pe 15 iunie 2020.
Câteva zile mai târziu a început un adevărat război al contestațiilor, când următorii patru clasați au contestat rezultatul: chinezii de la China Railway (locul 2), grecii de la Intrakat (locul 3), italienii de la Pizzarotti (locul 4) și firmele lui Dorinel Umbrărescu (locul 5). După ce contestațiile lor au fost respinse de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), unii constructori au mers mai departe cu plângerile la Curtea de Apel București.
Valoarea estimată a contractului pentru lotul 1 din A0 Nord este de 842,14 milioane de lei, fără TVA, iar durata contractului este de 34 luni din care 12 luni perioada de proiectare şi 22 luni perioada de execuţie. De asemenea, perioada de garanţie a lucrărilor este de 5 ani, aceasta putând fi majorată de ofertanţi până la un maxim de 10 ani.
Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii de Centură București km 0+000-km 100+900, Sector Centura Nord km 0+000-km 52+770, Lot 1: km 2+500-km 20+000, pentru 17,50 km.
Stadiul proiectelor pe A0 și Centura București
Pe A0 Sud lot 1 și 2, constructorul turc Alarko a crescut mobilizarea în ultimele săptămâni pe cei 33 de km ai sectorului (între A2 și Bragadiru), executând lucrări consistente la fundațiile și elevațiile podurilor, dar și la terasamente sau relocări de utilități.
Pe A0 Sud lot 3 (Bragadiru – A1), antreprenorul grec Aktor a depus proiectul pentru obținerea autorizației de construire. Ordinul de începere a lucrărilor ar putea fie emis la începutul verii.
A0, al doilea inel de centură al Capitalei, construit la profil de autostradă, va avea o lungime de circa 101 km și va degreva traficul infernal de pe Drumul Național de Centură București (DNCB) – vechea centură a Capitalei, unde avem ca priorități finalizarea pasajelor și modernizarea drumului prin lărgirea la patru benzi.
Pe actuala centură București pasajele denivelate de la Domnești, Berceni, Oltenița și Mogoșoaia avansează într-un ritm bun, iar constructorii sunt bine mobilizați pe toate tipurile de lucrări. Pasajul Mogoșoaia se va finaliza în această toamnă, iar celelalte intersecții, în cursul anului viitor.
Licitațiile pentru finalizarea sectorului dublat la patru benzi dintre Chitila și Militari, respectiv dublarea sectorului dintre Militari și Jilava (de la A1 la DN5, arcul sud-vestic al centurii actuale) cu denivelarea intersecțiilor avansează. Ofertele vor fi depuse în a doua parte a lunii mai.
Pe tronsonul nord-estic dintre DN2 și A2, „avem un contract (cu Tirrena Scavi – n.r.) al cărui ritm de derulare nu este deloc mulțumitor. Motivele vin din trecut și din felul cum a fost licitată această investiție. Nu mai contează acum. Important e să o punem pe roate. Pentru asta, am cerut un calendar accelerat proiectantului și constructorului, astfel încât în următoarele săptămâni să fie finalizate proiectele de relocare a utilităților și să fie deblocare lucrările pe întregul sector”, a spus ministrul.
Nu în ultimul rând, CNAIR pregătește licitația pentru proiectarea sectorului sud-estic dintre Jilava (DN5) și A2. Și aici se urm[re;te realizarea de intersecții denivelate care să elimine ambuteiajele din prezent.
În plus față de proiectele de pe centurile capitalei, lucrăm în minister la o serie de drumuri radiale care să conecteze mult mai eficient șoselele orbitale cu arterele rutiere din interiorul Capitalei. Cel mai avansat proiect este reprezentat de continuarea Bulevardului Timișoara spre Centura București și, mai departe, spre A0 – o legătură rapidă extrem de importantă pentru locuitorii din sectorul 6 (Drumul Taberei/Militari), a conchis ministrul.