După ce în primăvară a fost declarat câştigătorul lotului 3 din sectorul sudic al A0, constructorul român Dorinel Umbrărescu a primit săptămâna aceasta o lovitură decisivă din partea justiţiei române.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis pe 15 octombrie contestaţia constructorului grec Aktor şi a anulat rezultatul licitaţiei prin care Umbrărescu câştiga contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 3 din A0 Sud.
Astfel, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este obligată acum să reia licitaţia, ţinând cont de prevederile menţionate de instanţă.
„Admite contestaţia petentei Aktor Technical Societe Anonyme şi în consecinţă:
– anulează Adresa nr. 92/30010/26’04.2018, privind comunicarea rezultatului Procedurii de atribuire pentru Lotul nr. 3;
– anulează Raportul procedurii de atribuire, precum şi a tuturor actelor anterioare şi/sau subsecvente sau conexe care fundamentează sau se fundamentează pe acesta (e.g. procese-verbale de evaluare, deciziile/adresele privind comunicarea rezultatului Procedurii de atribuire etc.).
Dispune ca intimata-autoritate contractantă CNAIR să finalizeze procedura, inclusiv prin aplicarea prevederilor art. 215 alin. (4) din Legea nr. 98/2016 şi ulterior a prevederilor art.34 al.7 teza a II-a din Legea nr.101/12016 referitoare la atribuirea contractului având ca obiect „Autostrada de Centura Bucureşti km 0+000 – km 100+900″- Lotul 3: Sector 1. Km 85+300 – Km 100+765 aferent Centura Sud si Sector 2. Km 0+000 – Km 2+500 aferent Centura Nord”.
Respinge cererea de intervenţie formulate de către SPEDITION UMB S.R.L., TEHNOSTRADE S.R.L. şi ARTERA PROIECT S.R.L. în legătură cu contestaţia petentei Aktor Technical Societe Anonyme (Lotul 3)”, se arată în decizia definitivă a CAB.
Pe de altă parte, instanţa a menţinut rezultatul licitaţiei pentru lotul 2 din A0 Sud, câştigat de turcii de la Alsim Alarko.
Aceiaşi turci au câştigat iniţial şi contractul pentru lotul 1 din A0 Sud, însă şi în acest caz au fost admise unele contestaţii, astfel că ofertele ar putea fi reevaluate.
CNAIR a anunţat în primăvară câştigătorii celor trei loturi din A0: Asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Artera Proiect SRL pentru lotul 3 şi turcii de la Alsim Alarko pentru loturile 1 şi 2.
Ofertantul desemnat câştigător pentur lotul 3 era Asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Artera Proiect SRL, cu preţul de 882,36 milioane de lei, fără TVA, şi cu un punctaj total de 96,28 puncte, din care 58,03 puncte pentru componenta financiară şi 38,25 puncte pentru componenta tehnică, anunţa atunci CNAIR.
Preţul ofertat de Umbrărescu depăşeşte valoarea estimată a contractului, de 866,33 milioane de lei, fără TVA, dar şi oferta Aktor, de 853 de milioane de lei.
Criteriul de atribuire a licitaţiei a fost însă cel mai bun raport calitate – preţ şi nu cel mai mic preţ, au subliniat reprezentanţi ai CNAIR.
Cele trei loturi ale Autostrăzii de Centură București Sud vor avea o lungime însumată de aproximativ 52 de km și după ce vor fi finalizate vor face face legătura între A1 și A2 (foto jos).
În valoare de aproximativ 580 de milioane de euro, întregul proiect va permite descongestionarea circulației în zona de Sud a Bucureștiului și va asigura traficul rutier de tranzit pe segmentul românesc al coridorul 4 Pan- European.
Proiectarea fiecărui lot al acestui Autostrăzii de Centură Sud a Municipiului București va dura 12 luni, iar execuția 30 de luni, după atribuirea contractelor.
Acest proiect, similar soluțiilor aplicate în zona marilor metropole europene, face parte din Master Planul General de Transport și urmează să fie finanțat prin POIM 2014-2020.
Contractele pentru cele trei loturi ale Autostrăzii de Centură București vor putea fi semnate după soluționarea tuturor contestațiilor ori plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire.
Constructorul român Dorinel Umbrărescu a finalizat anul trecut tronsonul Gilău – Nădăşelu din A3, despre care pasionaţii de infrastructură spun că este cea mai frumoasă autostradă din România. De asemenea, acesta a realizat în proporţie de peste 90% cel mai mare lot din Autostrada Lugoj – Deva (A1), respectiv lotul 4 în lungime de 22 de kilometri. În trecut, acesta a mai finalizat şi alte autostrăzi, dintre care una chiar înainte de termen.
Constructorul grec Aktor lucrează pe ciotul de 3,3 kilometri de la intrarea în Capitală a Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti (A3) şi pe lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda (A10).