Prin AC emisă joi, Ministerul autorizează şi lucrările efectuate deja fără Autorizaţie de Construire. Conform datelor de pe site-ul Companiei de Drumuri, stadiul fizic al lucrărilor pe acest lot este de 48,30%.
Deşi lotul de 22 de kilometri este construit aproape pe jumătate, procentul plăţilor efectuate este de doar 33%. Valoarea contractului semnat cu Asocierea Tehnostrade/Spedition UMB este de 419 milioane de lei.
Pe de altă parte, conform noii AC, valoarea lucrărilor autorizate şi recunoscute de autorităţi este de 280 milioane de lei.
50 de adăposturi artificiale pentru liliecii din peşteră
Noua autorizaţie emisă de autorităţi nu include şi zona faimoasei peşteri cu lilieci, pentru care s-a obţinut totuşi Acord de Mediu.
„Nu face obiectul prezentei autorizaţii zona cuprinsă între km 97 + 050 – km 97 + 300 aferentă culoarului de expropriere iniţial şi suplimentar – secţiunea D şi este interzisă afectarea Peşterii Tunel înainte de implementarea soluţiilor adecvate de reducere/compensare a impactului, identificate în studiul de evaluare chiropterologică pentru protecţia speciilor de chiroptere, respectiv, a măsurii de creare a unui adăpost subteran în lunca Mureşului la km 96 + 300 – km 98+ 000, între traseul drumului naţional DN 76 (E79) şi râul Mureş şi montarea a 50 de adăposturi artificale”, se arată în documentul menţionat.
Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este decembrie 2017, conform informaţiilor de pe site-ul Companiei de Drumuri.
Şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, speră ca cei 22 de kilometri ai lotului 4 Lugoj – Deva să fi gata în 2017, când estimează că vor fi deschişi traficului 90 de kilometri de autostradă.