Reparaţia în regie proprie, de către CNADNR, a autostrăzii demolate, costă de două ori mai mult decât construirea ei

Economica.net
31 05. 2016
autostrada_sibiu_orastie_saliste_cunta_39267600

Contractul pentru realizarea celor 22,11 kilometri ai lotului 3 din Autostrada Sibiu-Orăştie a fost atribuit italienilor de la Salini Impregilo la valoarea de 604,79 milioane de lei. Rezultă un cost mediu de circa 27.000 lei pe metru, adica 6 milioane de lei pentru cei 225 de metri.

După rezilierea contractului cu italienii, în ianuarie anul acesta, Compania de Drumuri a decis să reconstruiască în regie proprie porţiunea de 225 metri din autostradă.

Conform unor informaţii publice, nota de plată pentru refacerea corpului de autostradă în regie proprie pe cei 225 de metri se ridică la peste 15 milioane de lei, numai pentru materialele de construcţii şi închirierea utilajelor.

Compania de Drumuri, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj, a iniţiat în această primăvară o procedură de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, pentru „Furnizare materiale de construcţii şi servicii de închiriere utilaje necesare pentru: Refacere corp AUTOSTRADA A1 km 60+545-60+770 Etapa I”. Valoarea achiziţiei era estimată la 5,9 milioane de lei.

Pe, 26 mai, Compania de Drumuri a publicat în SEAP un anunţ pentru „Furnizare materiale de construcţii şi servicii de închiriere utilaje necesare pentru: Refacere corp AUTOSTRADA A1 km 60+545-60+770 Etapa a II-a”.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente pentru această licitaţie este 1 iulie 2016, iar valoarea achiziţiei este estimată la 9,6 milioane de lei, fără TVA.

Prima bucată de autostradă făcută în regie proprie de CNADNR

Ministrul Transporturilor Dan Costescu a dat asigurări că, în luna septembrie, se va putea circula pe primul tronson de autostradă „realizat în regie proprie de CNADNR„, cel de pe ruta Sibiu – Orăştie, unde unele porţiuni s-au degradat sau chiar prăbuşit anul trecut la puţin timp după inaugurare.

„S-a realizat faza zero, adică decaparea şi scoaterea pământului de fundare. Asta a fost problema acolo. Au pus pământ care nu trebuia. Acesta s-a mişcat, influenţat şi de straturile de apă care au venit şi afectat fundamentul lucrării. Practic, s-a curăţat de acest pământ zona autostrăzii, iar din această săptămână au început lucrările de drenare. În fapt, nişte tranşee de drenaj. Este o soluţie care trebuie să rezolve problema”, a spus ministrul Transporturilor.

Ministrul Dan Costescu a semnalat că toate contractele care nu vor fi „onorate calitativ” vor fi reziliate.

„Se va şti că toate contractele ce nu vor fi onorate calitativ vor fi reziliate şi vor fi preluate de CNADNR. Este un semnal. În respectivele cazuri nu vom mai supraveghea asfaltatorii, ci propriii noştri angajaţi din CNADNR. În septembrie se va putea circula din nou pe tronsonul Sibiu – Orăştie şi se va dovedi că avem prin ce să punem presiune pe contractanţii de autostrăzi. Suntem concentraţi ca totul să fie cum trebuie”, a afirmat ministrul Transporturilor.