Autostrada demolată s-a crăpat iar. Imagini noi cu dezastrul fără rezolvare de pe Oraștie – Sibiu lotul 3 FOTO

Lotul 3 al Autostrăzii Orăștie - Sibiu s-a crăpat din nou, potrivit unor imagini publicate de pasionații de infrastructură. Și chiar dacă va fi reparată, aceasta riscă să se crape din nou, avertizează specialiști de la Drumuri. Tot din cauza unor fisuri, acest lot a fost demolat și reconstruit parţial în 2016.
Anemona Andone - Dum, 06 oct. 2019, 18:50
Autostrada demolată s-a crăpat iar. Imagini noi cu dezastrul fără rezolvare de pe Oraștie - Sibiu lotul 3 FOTO

Dezastrul de pe lotul 3 al Autostrăzii Orăștie – Sibiu se resimte și la aproape cinci ani după prima dare în trafic a celor 22 de kilometri construiți de italienii de la Salini Impregilo.

La kilometrul 276 s-a produs o tasare, astfel că au fost instituite restricţii de circulaţie. „Tasarea are o adâncime de 7-9 centimetri și o lungime de 82 de metri. Viteza de circulație a fost redusă la 60 km/h în zonă. Tasarea a apărut la doar 200 de metri de zona care a fost demolată și reconstruită în 2016”, scrie TurnulSfatului.ro.

Ca soluție temporară și rapidă, se vor freza două straturi de asfalt și se va returna bitum pe circa 80-100 de metri, pentru ca șoferii să poată circula în siguranță, spun reprezentanții Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), citaţi de presa sibiană. Soluția finală va fi dată, însă, de o expertiză, iar lucrările de reparație vor fi executate cel mai probabil în primăvara anului viitor.

Viaduct versus cârpeli

Soluţia ideală pentru acea zonă unde autostrada se tot crapă ar fi fost construcţia din start a unui viaduct, au spus pentru ECONOMICA.NET specialişti din cadrul CNAIR. Acestă soluţie mai scumpă nu ar fi fost agreată însă în discuţiile din spatele uşilor închise cu cei de la Comisia Europeană, iar proiectul a fost realizat în varianta mai ieftină, cu terasament.

Specialiştii din CNAIR susţin că situaţia nu ar fi fost totuşi atât de rea dacă firma constructoare ar fi executat lucrările cum trebuie: „coloane forate, nu au pus câte trebuie. Nu au compactat suficient solul. La terasament nu au pus nici solul cel mai bun”.

Aceştia apreciază că autostrada se va stabiliza în timp în zona afectată acum, după ce va fi reparată şi probabil vor fi puşi micropiloni. Specialiştii admit însă că există riscul să crape iar, în altă parte. „Acum a crăpat la 200 de metri de groapa reparată în 2016. Din moment ce o rigidizezi într-o parte, se poate crăpa în alte parte”, au explicat specialiştii.

Potrivit lor, atât în cazul lotului 3 din Orăştie – Sibiu, cât şi în cazul lotului 3 din Lugoj – Deva, ar trebuie studiate în ansamblu cauzele problemelor.

De ce nu vin experţi la autostrada crăpată?

CNAIR a lansat mai multe licitaţii succesive pentru expertizarea lotului 3 din Autostrada Orăştie – Sibiu, la care nu s-a prezentat însă nimeni. În timp ce pasionaţii de infrastructură spun că de vină ar fi preţul prea mic, surse din domeniu indică alte cauze. Una dintre ele ar fi că experţii s-ar teme de influenţa concernului italian Salini care a construit autostrada ce se tot crapă şi vrea să cumpere una dintre cele mai mari firme italiene de construcţii din România, Astaldi.

Pasionaţii de infrastructură au semnalat la rândul lor problemele noi de pe lotul construit de Salini.

„Zona afectată de alunecări este imediat la ieşirea de pe viaductul Aciliu, sensul spre Sebeş. În timp ce terasamentul o ia la vale, parţial din cauza infiltraţiilor, şanţul de colectare a apelor pluviale există degeaba”, spune Adiarc, pasionat de infrastructuă care a postat imagini cu noile fisuri.

„Interesant unde a fugit terenul. În 2014-2015 ştiu că a bagat Salini în zona aia piloţi foraţi la greu. Tot timpul erau 2 foreze care lucrau (e drept din acelea mici). Plus că acolo parcă au băgat o perioadă cu un utilaj special de forat. Acolo au mai fost probleme, o alunecare”, adaugă alt pasionat de infrastructură.

FOTO: Crăpături pe Autostrada Orăștie – Sibiu, lot 3 (sursa: Adiarc, membru forum PeUndeMerg.ro)

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...