Bogdan Pinte, directorul firmei Good Prod din Zalău, care a câştigat contractul pentru realizarea parcărilor, a spus pentru ECONOMICA.NET că oficialii de la Drumuri nu au emis încă ordinul de începere a lucrărilor.
Si asta din cauză că au fost o mulţime de impedimente, printre care lipsa finanţării, schimbarea Guvernului, trecerea de pe un program european de finanţare pe altul, potrivit lui Pinte.
Pe de altă parte, pe site-ul CNADNR se menţionează că „garanţia de bună execuţie nu a fost furnizată în termen de 15 zile de la data semnării acordului contractual, în conformitate cu prevederile contractuale şi în consecinţă nu a fost comunicată data de începere a lucrărilor”.
Intrebat de ce nu a fost depusă garanţia, reprezentantul firmei din Zalău a spus că nu cunoaşte acest detaliu şi că mai multe detalii ar trebui să ştie reprezentanţii celorlalte firme partenere din Asocierea care a câştigat licitaţia pentru parcări.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a semnat pe 11 ianuarie 2016 contractul de proiectare şi executie a parcărilor şi a spatiilor de servicii de pe Austroada Bucureşti-Ploieşti.
Contractul a fost atribuit, în urma finalizării procedurii de achiziţie prin licitaţie deschisă, asocierii Good Prod SRL – Axia SRL – Trasproiect 2001, reprezentată în calitate de lider al asocierii de Good Prod SRL.
Aceasta din urmă este controlată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de omul de afaceri Andrei Dorin Hodiş, care în 2009 a fost numit consilier local al municipiului Zalău din partea Partidului Democrat Liberal. Din acea funcţie el a demisionat în 2010.
Compania Good Prod a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 718.000 de lei şi profit de 31.000 de lei cu un singur angajat, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.
Din asociere, firma Transproiect are, potrivit site-ului companiei, experienţă de 11 ani în domeniul proiectării şi este în măsură să execute servicii de proiectare în domeniul infrastructurii de transport, în timp ce pe Ministerul Finanţelor, firma Axia SRL apare ca sucursala de la Bucureşti a companiei Reggio Emilia.
Valoarea contractului este de 35 milioane de lei fără TVA (aproape 8 milioane de euro) pentru construcţia a şase parcări de scurtă durată, câte trei de-o parte şi alta a autostrăzii, la km 28, km 42 şi km 50, spaţii de servicii S1 la km 57, pe ambele sensuri dar şi spaţii de servicii de tip S3 la km 17 pe partea dreaptă şi km 20 pe partea stângă.
Durata contractului este de şase luni din care două luni perioada de proiectare, patru luni durata de execuţie şi 48 de luni garanţie a lucrărilor. După finalizarea acestor lucrări, următorul pas îl reprezintă lansarea de licitaţii pentru construcţia de benzinării în spaţiile de servicii.