Update 15:40
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă într-un comunicat de presă că astăzi, 1 octombrie 2018, a desemnat caștigătorii contractelor de proiectare și execuție a tronsoanelor 1 și 2 ale drumului expres Craiova – Pitești.
Tronsonul 1 are o lungime de 17,7 km (km 0+000 – km 17+700 și are ca punct de început desprinderea din varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova, iar ca punct final, limita județului Dolj cu Olt. Acest tronson traversează teritoriile administrative ale următoarelor localități: Craiova, Ghercești, Pielești și Robănești.
Tronsonul 2 cu o lungime de 39,85 km (km 17+700 – km 57+550) și are ca punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final, după Municipiul Slatina, la intersecția cu DN 65. Acesta traversează teritoriile administrative ale următoarelor localități: Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina și Valea Mare.
Menționăm că Tronsonul 2 este împărțit în 2 loturi, după cum urmează: Lotul 1 cu o lungime de 18,5 (km 17+700 – Km 36+200) și Lotul 2 îm lungime de 21,35 (km 36+200– Km 57+550).
Prin execuția lotului 1 se va realiza decongestionarea traficului de pe raza localității Balș, iar prin cea a lotului 2 se va realiza decongestionarea traficului de pe raza localității Slatina, prin redirectionarea traficului în afara localităților.
Câștigătorul desemnat pentru Tronsonul 1 este TIRRENA SCAVI S.p.A. (ITALIA) cu o valoare a ofertei de 358.179.480,69 LEI fără TVA, echivalentul a 76 milioane Euro fără TVA.
Câștigatorul desemnat pentru Tronsonul 2 – Lotul 1 este Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL (Romania) cu o valoare a ofertei de 661.452.009,54 LEI fără TVA, echivalentul a aproximativ 141 milioane Euro fără TVA.
Câștigatorul desemnat pentru Tronsonul 2 – Lotul 2 este Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL (Romania) cu o valoare a ofertei de 792.189.981,56 LEI fără TVA, echivalentul a aproximativ 168 milioane Euro fără TVA.
În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestor contracte este de 36 luni, din care 12 luni pentru activitatea de proiectare și 24 luni pentru execuția lucrărilor. Precizăm că cei 3 câștigători au ofertat o perioada de garanție a lucrărilor de 7 ani.
Procesul de semnare a celor 3 contracte va putea fi inițiat numai după expirarea perioadei de depunere a contestațiilor de 10 zile de la transmiterea comunicărilor privind rezultatul procedurii. În situația în care vor fi înregistrate contestații împotriva rezultatului procedurii, CNAIR SA va aștepta soluționarea acestora în vederea inițierii procesului de semnare a contractelor.
În prezent, procedurile de achiziție publică pentru serviciile de proiectare și execuție a loturilor 3 și 4 ale drumului expres Craiova – Pitești sunt în litigii la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Update 14:50
Surse oficiale au confirmat pentru ECONOMICA.NET că Dorinel Umbrărescu este câştigătorul contractelor pentru tronsonul II şi au menţiont că pentru tronsonul I au fost desemnaţi câştigători italienii de la Tirrena Scavi şi nu cei de la Secol, aşa cum ne-au declarat anterior surse din piaţă.
„Astăzi au fost desemnaţi câştigătorii contractelor de proiectare şi execuţie a drumului expres în regim de autostradă Craiova – Piteşti, tronsoanele I şi II. Durata de realizarea a acestor contracte este de 36 de luni, perioada de garanţie a lucrărilor este de şapte ani. Execuţia lucrărilor pe cei 58 de kilometri va duce la decongestionarea semnificativă a circulaţiei rutiere în localităţile Balş şi Slatina. Domnul ministru Şova este astăzi la Craiova şi va prezenta toate detaliile acestui proiect extrem de important şi aşteptat de către craioveni”, a declarat premierul Viorica Dăncilă luni la Craiova.
Conform informaţiilor Economica.net, pentru tronsonul I a fost desemnată câştigătoare oferta Tirrena Scavi, iar pentru tronsonul II cea a Asocierii SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a deschis pe 23 octombrie 2017 cele 20 de oferte depuse pentru proiectarea și execuția primelor 2 tronsoane ale Drumului Expres Craiova – Pitești.
Primul tronson va avea o lungime de 17 km, o valoare estimată de 479,8 milioane lei, fără TVA și ar urma să fie construit între varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova și limita județului Dolj. Acesta va traversa teritoriile administrative ale localităților Craiova, Ghercești, Pielești și Robânești.
Al doilea tronson, format din două loturi, va avea o lungime de 39,85 de km, cu o valoare estimată de 1,47 miliarde de lei, fără TVA și urmează să fie construit între limita judeţelor Dolj şi Olt şi limita judeţelor Olt şi Argeş. Cel de al doilea tronson va traversa teritoriile localităţilor Balş, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina şi Valea Mare.
În cazul celui de-al doilea tronson, Tribunalul Bucureşti ar putea să se pronunţe pe 10 octombrie asupra unei contestaţii depuse de italienii de la Tirrena Scavi privind lotul 2, după ce pe 2 iulie le-a respins contestaţia pentru lotul 1.
Contractele pentru tronsoanele I şi II vor putea fi semnate abia după expirarea perioadei de depunere şi soluţionare a eventualelor contestaţii.
În ceea ce priveşte tronsoanele III şi IV ale DX Craiova – Piteşti, CNAIR intenţionează să le reliciteze, după ce licitaţiile în curs vor fi anulate, din cauza contestaţiilor unei mari firme de construcţii.
Întregul proiect, are o lungime de aproximativ 121 km și o valoare estimată de 3,77 miliarde de lei, fără TVA și va fi finanțat din POIM 2014-2020.
Drumul expres Craiova – Pitești va avea 4 benzi de circulație ( 2 benzi pe sens) și va asigura o conexiune corespunzătoare a zonei de Sud – Vest a României la Coridorul IV Pan European.