„Autostrada Ford”: Erbaşu îi contestă pe italienii de la Tirrena, câştigătorii tronsonului 1 al şoselei rapide Craiova – Piteşti

14 10. 2018
erbasu_20547300

Construcţii Erbaşu, liderul Asocierii Construcţii Erbaşu SA – Vahostav SK as – Trameco SA, a depus joi, 11 octombrie, contestaţie la licitaţia pentru proiectarea şi construirea tronsonului 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Asta după ce, pe 1 octombrie, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) le-a comunicat participanţilor la licitaţie rezultaltul evaluării, conform căruia a fost declarată câştigătoare oferta italienilor de la Tirrena Scavi.

În cadrul licitaţiei, oferta Construcţii Erbaşu s-a situat pe locul al treilea, după cea a italienilor de la Tirrena Scavi (locul 1) şi de la Astaldi (locul 2).

În contestaţia depusă la CNSC, constructorul român susţine că ofertele de pe locurile 1 şi 2 au fost declarate în mod nelegal admisibile (foto jos). 

Prin urmare, Construcţii Erbaşu cere reevaluarea ofertelor de pe primele două locuri. Rămâne de văzut ce va decide CNSC în acest dosar şi dacă decizia sa va fi atacată mai departe la Curtea de Apel Bucureşti.

CNAIR a anunţat pe 1 octombrie câștigătorul desemnat pentru Tronsonul 1: TIRRENA SCAVI S.p.A(ITALIA) cu o valoare a ofertei de 358.179.480,69 LEI fără TVA, echivalentul a 76 milioane Euro fără TVA.

Câștigatorul desemnat pentru Tronsonul 2 – Lotul 1 este Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL (Romania) cu o valoare a ofertei de 661.452.009,54 LEI fără TVA, echivalentul a aproximativ 141 milioane Euro fără TVA.

Câștigatorul desemnat pentru Tronsonul 2 – Lotul 2 este Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL (Romania) cu o valoare a ofertei de 792.189.981,56 LEI fără TVA, echivalentul a aproximativ 168 milioane Euro fără TVA.

În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestor contracte este de 36 luni, din care 12 luni pentru activitatea de proiectare și 24 luni pentru execuția lucrărilor. Precizăm că cei 3 câștigători au ofertat o perioada de garanție a lucrărilor de 7 ani.       

Contractele pentru tronsoanele 1 şi 2 vor putea fi semnate abia după expirarea perioadei de depunere şi soluţionare a eventualelor contestaţii.

Întregul proiect, are o lungime de aproximativ 121 km  și o valoare estimată de 3,77 miliarde de lei, fără TVA și va fi finanțat din POIM 2014-2020.

Drumul expres Craiova – Pitești va avea  4 benzi de circulație ( 2 benzi pe sens) și va asigura o conexiune corespunzătoare a zonei de Sud – Vest a României la Coridorul IV Pan European.