Autostrada Iași – Ungheni – Chișinău – Odesa: Republica Moldova anunță primul pas pentru construirea coridorului spre Uniunea Europeană

31 01. 2024
autostrada 4444468595896776

„Cu câteva clipe în urmă, am semnat, împreună cu directorul de la Administraţia de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, Acord de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții prin intermediul căreia mecanismul de Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic (EPIC) finanțează realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului de construire a autostrăzii”, a spus oficialul țării de peste Prut.

Acesta a estimat că în anul 2024 se va finaliza studiul de prefezabilitate, iar până la finalul anului 2025 se va finaliza și studiul de fezabilitate. „Aceste documente prevăd colectarea informațiilor și a datelor cu privire la situația actuală a infrastructurii rutiere, a intensității traficul planificat, evaluarea economică. De asemenea se vor defini punctele geografice și principalii parametri tehnici (lățime etc.) ai autostrăzii”, a explicat Andrei Spînu.

Potrivit lui, construirea autostrăzii este un proiect de importanță națională. „Autostrada Ungheni – Chișinău – Odesa va conecta centrele economice și industriale regionale ale celor trei țări, va facilita comerțul, dezvoltarea economică și socială, iar Republica Moldova va fi mai aproape de UE, și la nivel de infrastructură”, a mai spus ministrul țării vecine.

Acesta a menționat că își dorecște ca acest proiect să se realizeze în termene cât mai restrânse, iar construcția să înceapă cât mai repede. „În același timp, trebuie să fim conștienți că astfel de proiecte durează în timp. Din păcate, timp s-a pierdut mult. Aceste studii deja trebuia să fie făcute mulți ani în urmă. Recuperăm acum. Ne vom mișca cât mai repede posibil că în următorii ani să parcurgem celelalte etape: proiectarea, identificarea resurselor financiare, licitarea și inițierea lucrărilor”, a continuat Andrei Spînu.

Construcția autostrăzii este unul din proiectele naționale din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.

În România, a fost lansată la licitație construcția podului peste Prut de la Ungheni. De asemenea, pentru tronsonul Tg Neamț – Iași – Ungheni din Autostrada Unirii (A8) a fost semnat contract pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic cu firma Consitrans.

Pentru tronsonul Tg Mureș – Tg Neamț, amintim că au fost lansate la licitație pentru proiectare și execuție secțiunile 1 și 3, iar pentru secțiunea 3 Leghin – Tg Neamț a fost deja semnat contract cu UMB. Legat de secțiunea 2 Miercurea Nirajului – Leghin, cea montană, aceasta va fi împărțită în șase loturi, urmând să fie lansate la licitație pentru proiectare și execuție primele două loturi din cel mai scump tronson de autostradă din România, potrivit estimărilor oficialilor români.

CITEȘTE ȘI: