Autostrada imposibilă: cum a ajuns PNL să „reîncălzească ciorba” centurilor de pe Valea Prahovei și a drumului de la Valea Doftanei

08 01. 2020
busteni1_06624200

După ce și-a exprimat în repetate rânduri dezacordul față de proiectul PSD pentru construirea prin parteneriat public privat a Autostrăzii Ploiești – Comarnic – Brașov, Guvernul PNL, prin vocea ministrului Transporturilor Lucian Bode, a prezentat o soluție pe termen scurt și mediu. Mai exact, este vorba de construirea centurilor Cormanic și Bușteni și modernizarea drumului interjudețean Câmpina – Valea Doftanei – Săcele.

Doar că aceste propuneri nu sunt tocmai noi. Despre modernizarea drumului care să preia din traficul infernal de pe DN1 se vorbește încă din 2008. Ideea a fost readusă în discuție în 2015 de către fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus, care spunea că acest drum reprezintă singura soluție pentru decongestionarea traficului de pe DN1.

La un moment dat, acest proiect urma să fie preluat de către Compania de Drumuri, însă ar fi fost abandonat în 2016, conform relatărilor din presă.

Abia anul trecut, Consiliul Județean Prahova a atribuit un contract de 9,5 milioane de lei pentru asfaltarea unei porțiuni de 2,5 kilometri de drum pietruit din DJ 201 I, la ieșirea din comuna Valea Doftanei.

Rămâne de văzut care este planul Guvernului pentru modernizarea întregului drum. Pasionații de infrastructură sunt însă sceptici în privința acestei soluții. Din cauza declivității mari (înclinării șoselei n.r.), ei spun că este necesară o reproiectare a drumului, ceea ce durează. Mai mult, ei vorbesc și despre pericolul alunecărilor de teren. De altfel, presa prahoveană a tot relatat în ultimii ani despre surpări pe acest drum.

Legat de variantele de ocolire Comarnic și Bușteni, acestea au mai fost lansate la licitație pentru proiectare și execuție în noiembrie 2015.

Pentru construirea a 2,85 kilometri din Centura Comarnic, fusese atribuit în decembrie 2017 un contract de circa 17 milioane de lei unei asocieri de firme conduse de Next Level Europe SRL. Din cauză că asocierea câștigătoare nu a depus garanția de bună execuție, contractul a fost anulat în martie 2018. 

Pentru Centura Bușteni, licitația a fost anulată la finele lunii mai 2018, după mai multe contestații.

Conform informațiilor ECONOMICA.NET, Compania de Drumuri lucrează la documentația pentru relansarea la licitație a acestor variante de ocolire.

Chiar dacă de data aceasta licitațiile se vor încheia cu succes iar cele două centuri vor fi construite, problema traficului infernal de pe DN1 nu va fi rezolvată integral, având în vedere că ambutaiejele se creează încă de pe Centura Ploiești.