„Autorizația de construire pentru prima secțiune (E1) a acestui lot (2 din Autostrada Lugoj – Deva -n.r.) a fost emisă, iar acum constructorii sunt mobilizați în șantier cu 112 muncitori și 116 utilaje, din care o parte sunt pregătite pentru începerea lucrărilor la tunelul cu două galerii în lungime de 2,13 km”, a transmis șeful Transporturilor pe pagina proprie de Facebook.
Potrivit lui, în maximum două săptămâni, constructorul va trimite și varianta finală a Proiectului Tehnic pentru secțiunea cu tuneluri (E2) ceea ce va permite și emiterea Autorizației de Construire și pentru acesta.
„Practic, această abordare etapizată permite pregătirea accesului spre secțiunea cu tuneluri, abordarea eficientă a fluxurilor tehnologice și implicit respectarea termenelor asumate prin PNRR”, a continuat Grindeanu.
Miercuri, Asociația Pro Infrastructură (API) a postat imagini video cu lucrări la lotul – lipsă Margina – Holdea.
„Veriga lipsă Margina – Holdea, când?”, întreabă API în postarea pe pagina proprie de Facebook, cu imagini din teren, de pe Autostrada A1 la Holdea.
În prezentare, un reprezentant al API estimează din nou că UMB nu va reuși să finalizeze până la sfârșitul anului 2026 lucrările pe acest tronson cu tuneluri al A1, finanțat prin PNRR. Pe lângă perioada contractuală de execuție (34 de luni), care duce termenul de finalizare a lucrărilor în 2027, acesta își mai argumentează prognoza prin nedepunerea proiectului tehnic pentru tuneluri.
Pe de altă parte, constructorul român UMB ar putea recupera din întârzieri. De altfel, au fost exemple în care acesta a finalizat chiar înainte de termenele contractuale lucrările pe unele șantiere.
Așadar, rămâne de văzut dacă lotul – lipsă Margina – Holdea, cu faimoasele „tuneluri pentru urși”, va fi sau nu gata în 2026.
Amintim că, pe 22 aprilie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis autorizație de construire parțială pentru secțiunea Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva. Lucrările autorizate nu includ deocamdată și tunelurile ce urmează să fie construite de UMB pe acest lot – lipsă din A1 Sibiu – Nădlac.
Autorizația de construire emisă în aprilie vizează lucrări pe un tronson de 5,7 kilometri din secțiunea E a lotului 2 din A1 Lugoj – Deva.
Valoarea lucrărilor autorizate este de 275,8 milioane de lei, fără TVA. Printre lucrările autorizate se numără și două pasaje.
Tot în aprilie, pasionații de infrastructură au postat imagini cu utilaje aduse de UMB pentru secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj – Deva (A1). Potrivit lor, o parte dintre acestea urmează să fie utilizate chiar la săparea tunelurilor.
Acest lot va include 2,13 kilometri de tunel forat cu două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu o platformă de 11,25 m.
Pe 14 octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 de miliarde de lei fără TVA.
Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.
După finalizarea lucrărilor pe acest lot, șoferii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă de la Sibiu (Boița) la Nădlac, granița cu Ungaria.