Autostrada Lugoj – Deva: cum arată loturile 3 şi 4 pe ultima sută de metri, înainte de inaugurare FOTOREPORTAJ

Reţeaua de autostrăzi a României va creşte cu 43 de kilometri odată cu inaugurarea loturilor 3 şi 4 din Autostrada Lugoj – Deva, planificată pentru această vară. Vezi cum arată lucrările pe "ultima sută de metri", pe care constructorii vor să le finalizeze în maxim două luni, într-un fotoreportaj realizat pentru ECONOMICA.NET.
MARIUS POPOVICI - joi, 20 iun. 2019, 18:31
Autostrada Lugoj – Deva: cum arată loturile 3 şi 4 pe ultima sută de metri, înainte de inaugurare FOTOREPORTAJ

FOTOREPORTAJ Marius Popovici

Am parcurs recent, pe o căldură suportabilă, cei 41,5 kilometri ai loturilor 3 şi 4 Lugoj – Deva, completi terminaţi, inclusiv marcajele orizontale.

Se lucrează în prezent pe circa 300 de metri la Nodul Holdea, lot 3, şi pe 1,2 kilometri la Dealul Liliecilor, Şoimuş, lot 4.

Dar iată detaliile pe loturi:

La nodul Holdea, lot 3, fundaţia bretelei de intrare şi coborâre de pe autostradă – va fi o singură bretea, de opt metri, cu două sensuri de circulaţie – este aproape terminată. Urmează balastul stabilizat şi sistemul rutier.

În rest, până la nodul Ilia, totul este gata în mare parte. Marcajul longitudinal, parapeţii şi pereţii antizgomot sunt demult terminaţi.

Pe lotul 4, totul este terminat de la nodul Ilia şi până la dealul celebru, km 96, dar şi de la km 97 până la km 100 – Deva.

Dealul Liliecilor este, de peste jumătate de an, vedeta tuturor dronelor rutiere ale ţării. Nicio secţiune de autostradă în lucru nu a fost aşa de mult mediatizată, şi pe bună dreptate.

Dar să vedem despre ce e vorba.

Pe lungimea de 1,2 kilometri a dealului, constructorul a adoptat soluţia executării unor platforme din beton în număr de două pentru înălţimea totală de 50 – 60 m a dealului, cu o structură geologică mixtă, de pâmânt, pietriş dar şi de rocă, iar dealul este fixat cu plasa de sârmă, ancorată cu butoane din oţel.

Pe partea de amonte a acestor platforme avem şi canale de colectare pluvială, care se descarcă, la circa 200 – 300 de metri între ele, în tuburi verticale din oţel.

În zona platformei autostrăzii, care în final va avea o lăţime de peste 25 de metri, constructorul excavează ultimele sute de metri cubi de stâncă. Pe şantier este o forfotă incredibilă a sute de utilaje terasiere grele. În curând va demara turnarea balastului stabilizat şi apoi sistemul rutier.

Şi zidul de sprijin spre DN68 este aproape gata, din gabioane de piatră, cu înălţimea de 8-10 metri.

Cei sceptici nu vor crede niciun cuvânt, dar constructorul doreşte terminarea lotului în următoarele 6-8 săptămâni. Şi eu cred ca acest deziderat este realizabil, iar pozele ataşate o pot dovedi.

O notă foarte bună pentru constructor: lucrările executate au trecut cu bine de ploile torenţiale recente.

Este regretabilă indecizia autorităţilor de a demara ultimii opt kilometri din lotul 2 – zona cu tuneluri pentru urşi.

Odată predate circulaţiei, loturile 3 şi 4 vor atrage şi mai multe autovehicule iar pe DN7 traficul va scădea mult. Însă pe cei 13 kilometri ai DN58A  Holdea – Margina, cu multe curbe şi serpentine, va fi jale mare.

Oricum, şoferii vor răsufla uşuraţi când vor parcurge cei 43 de kilometri  noi de autostradă – de o rară frumuseţe şi spectaculozitate şi prima traversare din Banat spre Ardeal la nivel de autostradă – sperăm cu toţii din iulie – august 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...