„Pe Lugoj – Deva 2, în zona aceia cu tunelurile urșilor, suntem de patru ani într-un blocaj, astăzi s-a ajuns la un acord cu fostul constructor”, a anunțat ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, la finele ședinței de Guvern de miercuri.
Potrivit lui, fostul constructor italian Salini a obținut plata unor despăguburi de 270 milioane de lei și repunerea în contract pentru rezilierea abuzivă a contractului din 2017.
„Este singurul sector lipsă dintre Sibiu și Nădlac, o zonă de 9 km unde se ocolește pe drumul național alăturat. În sfârșit, s-a ajuns la un acord cu acel constructor și se poate debloca licitația care este deja lansată. Se depun clarificările și în curând se depun ofertele. Deci vom avea un constructor care să construiască tunelurile și vom avea autostradă de la Sibiu până la Bruxelles, dacă vreți”, a explicat ministrul.
Acesta a mai spus că, fiind vorba de tuneluri, lucrările nu vor fi gata mai devreme de patru ani.
În noiembrie anul trecut, fostul ministru al Transporturilor Lucian Bode anunța că CNAIR luase decizia de a anula licitația pentru secțiunea „tunelurilor pentru urși” din Autostrada Lugoj – Deva.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe 3 iulie 2019 licitaţia „Proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul major de investiţii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Secţiunea E şi finalizare Sectiunea D”.
Între timp, România a pierdut procesul intentat de antreprenorul lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva, ce cuprindea inițial secțiunea „tunelurilor pentru urși”.
Statul român a atribuit în toamna lui 2013 contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva constructorului italian Salini Impregilo pentru suma de 562,73 milioane de lei, în baza acordului de mediu din 2010. În decembrie 2013 a fost emis acordul de mediu revizuit, iar pe lotul 2 s-a impus construirea unor tuneluri pentru protecţia mamiferelor mari.