Autostrada Lugoj – Deva: spaniolii de la Comsa, singurii ofertanţi la licitaţia pentru breteaua de la nodul Holdea, construit tot de ei
Asocierea Comsa – Aldesa Construcciones a depus singura ofertă la licitaţia lansată luna trecută de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru construirea bretelei de ieşire de pe autostrada Lugoj – Deva, de la Nodul Holdea.
Oferta urmează să fie evaluată până pe 29 noiembrie. Dacă va fi acceptată, constructorul spaniol va avea apoi trei luni la dispoziţie pentru realizarea lucrărilor.
Având în vedere aceste termene, dar şi progresul de doar 1,5 puncte procentuale din august, până la un grad de execuţie de 84,5% pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva, este puţin probabil ca spaniolii să finalizeze în acest an lucrările. Astfel, cei 21 d e kilometri ai acestui lot de autostradă ar putea fi deschişi circulaţiei abia anul viitor.
Şi reprezentanţii Asociaţiei Construim România îşi exprimă optimismul ca lotul 3 și descărcarea traficului la Holdea să fie terminate în același timp cu lotul 4, unde UMB a revenit în forță în teren, astfel încât în prima jumătate a anului viitor să putem circula și pe aceste 2 tronsoane de autostradă care sunt cu mult întârziate.
Contractul pentru bretea are o valoare estimată de 24,39 milioane de lei şi include o perioadă de garanţie de 48 de luni.
Obiectul contractului scos la licitaţie separat de restul autostrăzii presupune executarea urmatoarelor categorii de lucrari pentru autostrada Lugoj-Deva Lot 3, km 56+220 – km 77+361:
– lucrări de construcţii de drumuri pentru realizare bretea ieşire – descărcare nod Holdea;
– lucrări de instalaţii electrice pentru iluminat ieşire autostrada de la km 56+560;
– lucrări de instalaţii electrice pentru mutarea şi protejarea reţelelor LEA;
– lucrări pentru realizare sistem ITS – subsistem panouri cu mesaje variabile VMS mare;
– lucrări de aprovizionare şi montare panouri fonoabsorbante.
Reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură i-au acuzat anterior de laşitate pe şefii de la Drumuri, pentru că nu au semnat direct un act adiţional cu firma spaniolă. În replică, oficialii CNAIR au spus că lansarea separată la licitaţiei a bretelei de ieşire de pe autostradă era singura opţiune legală.