Lotul 4 Mândrești Munteni – Focșani Nord, în lungime de 10,94 kilometri, va fi primul care va fi dat în trafic din A7 Ploiești – Pașcani, finanțată prin PNRR.
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a transmis săptămâna trecută imagini live de pe șantierul A7 Buzău – Focșani, unde se înregistra un record la nivelul mobilizării de muncitori. Potrivit lui, săptămâna aceasta urma să înceapă recepția pe lotul 4 Mândrești Munteni – Focșani Nord, cunoscut sub numele de „Cocoașa de la Focșani”.
„Sunt pe șantierul 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗠𝗼𝗹𝗱𝗼𝘃𝗮 𝗔𝟳, pe tronsonul 𝗕𝘂𝘇𝗮𝘂 – 𝗙𝗼𝗰𝘀𝗮𝗻𝗶, unde, în acest moment lucrează 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟯𝟮𝟬𝟬 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶 și 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟭𝟬𝟬𝟬 𝘂𝘁𝗶𝗹𝗮𝗷𝗲, ceea ce reprezintă un record de mobilizare pe un șantier după Revoluție”, preciza Scrioșteanu pe Facebook.
Potrivit lui, antreprenorul se află în faza finală de execuție a lucrărilor, acest tronson Buzău – Focșani al Autostrăzii Moldova A7 fiind următorul care urmează să fie dat în trafic, începand cu Lotul 4, lângă Focșani. Are 4 loturi care însumează 82,4 km și sunt construite de firmele controlate de Dorinel Umbrărescu.
Autostrada Moldovei A7 se află în execuție pe 320 km, de la Ploiești la Pașcani, pe 13 din 13 loturi, iar la final, va lega Moldova de Muntenia și prin infrastructură rutieră.
Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, declara luna trecută că mobilizarea UMB este foarte bună și la podul peste râul Buzău. Cu toate acestea, podul peste râul Buzău „va fi dat în circulație anul viitor și va face legătura cu lotul 3 al Autostrăzii Ploiești – Buzău”, a menționat șeful CNAIR.
Podul peste râul Buzău (1,36 km), construit pe tronsonul 1 Buzău – Vadu Pașii, va fi unul dintre cele mai lungi din țară.
Primele inaugurări pe Autostrada Moldovei A7 vor avea loc anul acesta pe loturi construite de UMB, din tronsonul Buzău – Focșani, au spus încă din august pentru ECONOMICA.NET reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
FOTO – VIDEO: A7 Mândrești Munteni – Focșani Nord (sursa: YouTube Ștef)