UPDATE Autostrada Ploiești – Brașov, în regim PPP, ne costă 2 miliarde de euro în 30 ani, plus plăţi de la buget. Taxa va fi de 3 euro – surse
UPDATE: Teodorovici: Într-un proiect nu e importantă sursa de finanţare, este important să îl faci. MT a găsit o variantă mai rapidă de a face lucrurile să se întâmple
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, referindu-se la informaţiile conform cărora Guvernul renunţă la proiectul cu Banca Mondială pentru autostrada Comarnic – Braşov, că într-un proiect nu e importantă sursa de finanţare, este important să faci acel proiect şi că Ministerul Transporturilor „a găsit o altă variantă mai rapidă de a face lucrurile să se întâmple pe acest sector de drum”, scrie News.ro.
„Într-un proiect nu e importantă sursa de finanţare, este important să faci acel proiect, iar Ministerul de Finanţe – Guvernul, prin Ministerul de Finanţe – să aleagă cea mai facilă, utilă, ieftină sursă de finanţare”, a explicat Teodorovici.
El a afirmat că a existat o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, care au găsit o altă soluţie pentur acest proiect.
„Dânşii au găsit o altă variantă mai rapidă de a face lucrurile să se întâmple pe acest sector de drum Comarnic-Braşov. Nu este importantă partea de finanţare, este importantă calea de a implementa un astfel de proiect. (…) Nu este nicio discuţie, niciun scandal, este o simplă opţiune a Ministerului Transporturilor pentru o altfel de finanţare”, a adăugat ministrul Finanţelor.
Construcția și întreținerea autostrăzii Ploiești – Brașov în Parteneriat Public Privat va costa două miliarde de euro, au spus sursele Economica.net, care au menționat că suma nu include și plățile de disponibilitate.
„Plățile de disponibilitate la PPP reprezintă doar o poliță de asigurare pentru potențialul investitor, pentru a avea certitudinea că nu riscă să piardă bani”, explică sursele.
Ele nu au precizat valoarea acestor plăți însă au exclus posibilitatea să ajungă la 300 de milioane de euro pe an, nivel estimat pentru un cost total final de aproape 9 miliarde de euro, vehiculat în cazul autostrăzii Comarnic – Brașov în urmă cu trei ani.
În ceea ce privește taxa, aceasta va fi de aproximativ 1,5-1,75 euro pe osie la la 100 km, mai spun sursele. Adică 3 – 3,5 euro pe 100 km.
Deputatul USR Cătălin Drulă a anunțat vineri că ministrul Transporturilor Lucian Șova a spus că renunță la pregătirea proiectului autostrăzii Ploiești – Brașov cu Banca Mondială.
Pregătirea viza realizarea studiului de fezabilitate și eventual a proiectului tehnic, însă nu asigura și finanțarea pentru construcția autostrăzii. Sursele noastre susțin că investitorii care vor fi selectați pentru construirea autostrăzii prin PPP vor dori să-și facă propriul studiu și proiect.
Drulă a criticat soluția PSD, aceeași încercată de 3 ori până acum, în 2003-2005, 2007-2009 și 2013-2015: „magicul partneriat public-privat (PPP)”. „Mai mult, cel care se va ocupa este același om care s-a ocupat de anterioarele trei eșecuri – Narcis Neaga”, a mai spus deputatul USR.
Acesta a adăugat că Neaga recunoaște că proiectul nu se poate susține din taxele de trafic, ceea ce înseamnă că statul trebuie să acopere rata anuală pe zeci de ani – așa-numita plată de disponibilitate.
„La ultima încercare era vorba de 300 de milioane de euro/an timp de 26 de ani. Ca termen de comparație, anul trecut toată contribuția de la buget pentru toate proiectele CNAIR, autostrăzi, drumuri naționale, centuri, etc a fost mai mică de atât”, a mai spus deputatul USR.
Autostrada Ploieşti – Braşov include secţiunea Comarnic – Braşov, pe care statul a încercat de trei ori să o construiască prin concesiune, însă fără succes.
Pe 2 octombrie 2017, Compania de Drumuri a semnat cu Alpenside contractul pentru construcţia lotului 5 din Comarnic – Brașov, respectiv Râşnov – Cristian (Braşov).