Termenul inițial de finalizare a proiectării era septembrie 2024, însă acesta a fost prelungit succesiv. Cel mai recent termen de finalizare ar fi 19 iunie 2031, conform daterlor de pe harta interactivă a CESTRIN.
Pe de altă parte, reprezentanții CNAIR ne-au explicat că noile date ar viza perioada de asistență aferentă contractului cu acest proiectant.
„Contractul cu Consitrans prevede și asistență, iar termenul preconizat de finalizare este 2031. SF+PT ar trebui anul acesta, dar sunt puține șanse”, ne-au explicat reprezentanții CNAIR.
Pe harta CESTRIN, la datele prelungite succesiv scrie însă termen finalizare proiectare.
Între timp, din acest proiect a fost anunțată lansarea la licitație a ciotului de circa cinci kilometri Cristian – Codlea.
Principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiții au fost aprobați cu Avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe nr. 25/29.04.2024.
Lungimea traseului este de 5,182 km. Lăţimea platformei este de 26,00 m.
Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 879,89 de milioane de lei, din care Construcție +Montaj – 738,07 milioane de lei.
Durata de execuție a obiectivului de investiții: 24 de luni.
Viteza de proiectare a sectorului de autostradă Cristian – Codlea este de 140 km/h. Nodul rutier Cristian este proiectat la viteza de 80 km/h, iar nodul rutier Codlea la viteza de 60 km/h.
Cu privire la realizarea acestui ciot de autostrada, directorul general al CNAIR, Cristian Pisol, anunța în februarie că pe traseu vor fi construite:
– un pod peste râul Bârsa,
– un pasaj peste autostradă, pe DJ 112B,
– două pasaje pe bretelele nodurilor Cristian și Codlea,
– două noduri rutiere: Nod Cristian (km 107+740) la intersecția autostrăzii existente Râșnov – Cristian cu DN 73G și Nod Codlea (km 111+544) la intersecția autostrăzii cu DN 1 (unde se va amenaja un sens giratoriu).
„După aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern, urmeză realizarea Proiectului Tehnic și execuția lucrărilor”, a mai spus în februarie directorul general al CNAIR.
Sectorul Cristian – Codlea din cadrul Autostrăzii Ploiești – Brașov nu a mai fost lansat la licitație pentru execuție în 2023 din cauză că proiectantul Consitrans nu a livrat documentația promisă, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții CNAIR la începutul anului. Mai mult, din cauza întârzierilor și de pe sectorul Ploiești – Comarnic, prestatorul urma să fie penalizat, ne-au mai spus atunci oficialii de la Drumuri.
Contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al Autostrăzii Ploiești – Brașov a fost demarat în 2021, iar data finalizării proiectării era inițial 11 septembrie 2024. Termenul de finalizare fusese prelungit între timp până pe 7 ianuarie 2026, conform actului adițional nr. 4.
Prima secțiune, Cristian – Codlea, din Autostrada Ploiești – Brașov urma să fie lansată la licitație pentru construcție în toamna anului trecut, anunța în august 2023 Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.
Același proiectant, Consitrans, a fost desemnat luna trecută câștigător al contractului pentru finalizarea studiului de fezabilitate al A13 Brașov – Bacău.