Autostrada Ploiești – Buzău: Grindeanu acuză că s-a pierdut un an pentru lotul 3 din cauza deciziilor CNSC care „se bat cap în cap”
„Pe lotul 3, Ploiești – Buzău, unde este o asocierie între Nurol și Makyol, deși noi, anul trecut, CNAIR-ul a dat această asociere ca și câștigătoare, ultima decizie a CNSC – după ce anul trecut o desființa ca soluție câștigătoare (Nurol – Makyol) – să fie că trebuie să revenim la soluția de anul trecut. Există niște domni la CNSC, care parcă sunt dincolo de orice, eu n-am văzut niciunul să fie magistrat, dar au pretenții de acest statut. Nu vreau să fie interpretat ca vreo presiune, dar nici acest an pierdut pentru lotul 3 Ploiești – Buzău nu vreau să intre în responsabilitatea mea sau a CNAIR-ului. Cine răspunde pentru acest an pierdut, pentru toate deciziile lor care se bat cap în cap? Cine? Dar acum au tot felul de organizări, ne dau termene foarte largi, nu pun presiune, dar nu vreau să fim bătaie de joc”, a spus Grindeanu.
În mai 2023, CNAIR desemnase însă câștigătoare oferta companiei din Turcia Tekfen. Nurol a depus ulterior contestație, aceasta fiind admisă parțial. În prezent, lupta pentru acest lot din A7 a ajuns la Curtea de Apel București, unde a fost stabilit termen pe 21 septembrie.
Rămâne de văzut când se va încheia efectiv epopeea ultimului lot cu finanțare prin PNRR din Autostrada Moldovei (A7), fără constructor.
Lungimea acestui tronson de autostradă este de 13,9 km și include construcția a 8 poduri și a unui pasaj de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 1.260 m.
Sursa de finanțare este asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Toate celelalte 12 loturi din Autostrada Moldovei (A7), finanțată prin PNRR, au constructori. Pe loturile 1 și 2 din Autostrada Ploiești – Buzău lucrează asocierile Pizzarotti – Retter, respectiv Coni – Trace, iar cele 10 loturi de la Buzău la Pașcani au fost adjudecate de constructorul român UMB.