„Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Autostrada Ploiești – Buzău ” este necesară dobândirea prin expropriere a unei suprafețe totale de 5.286.269 mp, aferentă unui număr de 2.389 de imobile proprietate privată, aflate pe raza localităților Săhăteni, Ulmeni, Movila Banului, Pietroasele, Stâlpu, Buzău, Țintești, din județul Buzău„, se arată în proiectul de act normativ.
Ministerul Transporturilor propune în acest sens aprobarea în Guvern a sumelor individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor, în cuantum total de 43,23 milioane de lei.
Suma aferentă despăgubirilor va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2021, nr. 15/2021, la capitolul 84.01 ”Transporturi”, subcapitolul 03 ”Transport Rutier”, titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, articolul 58.03 – „Programe din Fondul de Coeziune – FC”.
În iunie, Ministerul Transporturilor a mai propus exproprierea a 2.566 de imobile din județul Prahova pentru realizarea tronsonului Ploiești – Buzău din Autostrada Moldovei (A7). Valoarea acelor despăgubiri se ridica la 6,42 milioane de lei.
Amintim că pe 16 septembrie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit în total 39 de oferte la licitația pentru construirea celor trei loturi ale tronsonului Ploiești – Buzău din Autostrada Moldovei (A7). Cele mai multe, respectiv 27, provin de la companii din Turcia. Printre ofertanți se mai numără nume mari precum Strabag și WeBuild, dar și firme românești ca Bog’Art și Construcții Erbașu.
Ploiești – Buzău este primul tronson din A7 Ploiești – Pașcani scos la licitație pentru construcție, după ce anul trecut a fost inaugurată secțiunea de 16 kilometri din A7, parte a Centurii Bacău.