„Mi-aș dori ca prima (secțiune – n.r.), asta 30 de kilometri până aproape de Mangalia, să decurgă foarte repede, să avem iarăși constructori foarte buni. Nu este o problemă să continuăm și de Mangalia până în vamă, ba chiar suntem obligați în faza a doua să facem și acest lucru. Pentru ca va trebui să legăm, și bulgarii trebuie să vină cu autostrada care să lege România într-un final de Grecia, portul Alexandroupolis. E o lucrare strategică, atât pentru noi cât și pentru partenerii nu doar din Uniunea Europeană ci și din NATO”, a explicat șeful Transporturilor.
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici necesari construcției Alternativei Techirghiol, a informat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Valoarea totală a investiției ( inclusiv TVA) este de 5,74 miliarde de lei, cu finanțare prin Programul Transport (PT) 2021 – 2027.
Obiectivul cu o lungime de 30,59 km (pentru care a fost obținut deja Acordul de Mediu) va fi construit la profil de autostradă și va asigura conexiunea între Centura Constanța (A4) și sudul litoralului românesc.
CNAIR urmează să lanseze în licitație, în cel mai scurt timp, contractul pentru construcția Alternativei Techirghiol (care va avea alocată o perioadă de maximum de 36 de luni), potrivit șefului Transporturilor.
Pe traseul noii autostrăzi (prevăzute în Master Planul General de Transport al României) care va oferi o alternativă modernă la DN 39 (drum extrem de aglomerat în perioada sezonului estival) vor fi construite inclusiv:
– 31 Poduri/Pasaje/Viaducte,
– 6 parcări,
– un centru de întreținere și coordonare,
– un punct de sprijin.
Proiectul prevede și plantarea a 85 de hectare de perdele forestiere.