„Celălalt proiect e undeva cu o lună și jumătate mai întârziat. Și anume SF-ul pe Timișoara – Moravița. Undeva în septembrie va fi finalizat, ceea ce înseamnă că în toamna aceasta târzie va putea fi lansat și acesta în licitație”, a spus șeful Transporturilor pe șantierul Aeroportului din Timișoara.
Grindeanu a subliniat că România intră în lupta contra – cronometru pentru a face parte din marele coridor european de transport de la Gdansk (Polonia) la Salonic (Grecia).
„Atât timp cât se va face legătura și va fi o intersecție de autostrăzi, una care vine dinspre nord Oradea – Arad – Timișoara – Moravița și merge spre sudul Europei, aceasta va fi o bucată dintr-un culoar extrem de important și anume legătura de la Gdansk la Salonic (…) aceasta este cea mai scurtă legătură. De aceea e important și e o cursă contra-cronometru”, a punctat Grindeanu.
El a mai spus că a avut o discuție cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, despre stadiul drumului expres Oradea – Arad. „Vor termina și ei studiul de fezabilitate undeva cam în aceeași perioadă cu Timișoara – Moravița, astfel încât să poată fi lansat în această toamnă în execuție tot acest traseu de la Oradea până la Moravița, sigur separat”, a adăugat șeful Transporturilor.
Contractul de elaborare a studiului de fezabilitate pentru Autostrada Timișoara – Moravița a fost semnat în martie 2020 cu asocierea Search Corporation – Egis, pentru suma de 8,73 de milioane de lei, fără TVA.
Termenul pentru finalizarea sa, care era inițial 4 mai 2022, a fost prelungit până pe 9 septembrie 2023, conform datelor de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
La începutul anului trecut, ministrul Transporturilor estima finalizarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Timișoara – Moravița în toamna anului 2022.
CITEȘTE ȘI: