„La Cornetu am filmat organizarea de șantier a celor de la WeBuild, dar și locația viitorului ecoduct destinat tranzitului animalelor de talie mare. Cele mai bune vești vin din organizarea de șantier de la Balta Verde – Mapa Cengiz acolo unde au apărut utilajele pentru foraje tuneluri, utilaje ce sunt noi nouțe, semn că urmează să intre în lucru! Se așteaptă în continuare după Autorizația de Construire”, scrie Adrian Ioan Gică, autorul imaginilor.
Asociația Pro Infrastructură (API) a postat o randare cu un ecoduct, subliniind importanța unor astfel de structuri. „De ani de zile, odată cu licitațiile și mai nou cu startul lucrărilor pe primele tronsoane de autostradă montană românească, în spațiul public s-a format și propagat o impresie greșită, alimentată mai ales de declarațiile la mișto ale autorităților, că ecoductele și/sau tunelurile ar fi un moft scump”, spun cei de la API.
Aceștia arată că imaginile demonstrează fix contrariul. „Ursul din poză a fost surprins săptămâna trecută de un șofer pe segmentul 2+1 alternativ al DN7 la granița dintre județele Sibiu și Vâlcea în zona Lazaret, chiar unde va fi executat unul din cele două ecoducte-mamut de pe Autostrada A1 Sibiu-Pitești. Dar nu e vorba doar despre urși”, spun reprezentanții API, care menționează și cazul râșilor.
Ei explică faptul că, deși la prima vedere pare contraintuitivă, este logică explicația specialiștilor de mediu legată de amplasarea ecoductelor Lazaret și Cornetu NU peste autostradă, ci peste DN7, Olt și calea ferată.
„Autostrada este suficient de permeabilă, adică permite animalelor să treacă dintr-o parte într-alta pe dedesubt (unde e viaduct) sau pe deasupra (unde e tunel). Dar situația e diferită pe DN7 care momentan are trafic extrem de ridicat și zgomotos, iar animalele rareori se încumetă să-l traverseze. Numai că autoturismele și camioanele se vor muta pe A1, iar DN7 va rămâne aproape pustiu, invitând mamiferele să-l traverseze. Pe DN7 va rămâne trafic local suficient cât să garanteze o zi proastă deopotrivă pentru animal și șofer”, adaugă cei de la API.
Pe lângă argumentul evident al siguranței rutiere, este și cel pro infrastructură verde, adaugă API.
Odată cu dezvoltarea așezărilor și a căilor de comunicație umane („antropizare”), apar tot mai multe bariere fizice în calea faunei și se fragmentează puternic habitatele naturale. Rezultatul: pe de o parte, crește riscul ca animalele să ajungă înfometate și stresate în zonele locuite de oameni cu urmări ușor de intuit, iar pe de altă parte consangvinitatea și șocurile adiționale (boli, secetă, lipsă hrană) afectează sever numărul de exemplare al diverselor specii, mai ales al celor amenințate cu dispariția, până la extincție în anumite areale.
Deci nu e vorba doar despre urși, ci și despre lupi, vulpi, râși, cerbi, mistreți și alte viețuitoare critice pentru sănătatea ecosistemelor din care și noi facem parte, subliniază reprezentanții API.
Potrivit lor, ecoductele dimensionate și amplasate corect, așa cum sunt cele două de la Cornetu și Lazaret, repară cel puțin parțial fragmentarea actuală, asigură continuitatea coridoarelor ecologice, reduc impactul generat de construirea și exploatarea pe termen lung a autostrăzii și chiar pot aduce un suflu nou pentru biodiversitatea din această zonă a Meridionalilor. „Deci nu sunt un moft și își merită banii”, conchide API.