Surse oficiale ne-au declarat că anul trecut a fost aprobat proiectul tehnic, depus de constructor, în Consiliul Tehnico – Economic (CTE) al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Mai departe, în februarie ar urma să fie emisă în sfârșit autorizația de construire iar până la finele lunii martie să fie dat și ordinul de începere a lucrărilor, potrivit surselor noastre.
Și constructorul austriac Porr se așteaptă ca autorizația de construie să fie emisă luna viitoare. „Ne așteptăm ca autorizația de construire să fie emisă în februarie 2020, pentru că mai sunt încă unele chestiuni legate de exproprieri ce trebuie soluționate de către CNAIR. Declarația de proiect a fost aprobată în noiembrie 2019”, a spus pentru ECONOMICA.NET Klaus Bleckenwegner, membru al board-ului Porr, responsabil pentru operațiunile grupului austriac în regiune.
Secţiunea 1 Sibiu – Boiţa este deocamdată singurul tronson din Autostrada Sibiu – Piteşti care are constructor desemnat.
Cu privire la celelate patru secţiuni din Autostrada Sibiu – Piteşti, ministrul Transporturilor Lucian Bode
a declarat luni: „pe lotul 5 se va desemna câștigătorul licitației, lotul 4 are documentația în evaluare, pe lotul 3 se așteaptă urcarea documentației în SICAP, iar lotul 2 va fi scos la licitație. Anul 2020 va fi un an cu șantier deschis pe Autostrada Sibiu – Pitești”.
Pe de altă parte, în cazul lotului 5 Curtea de Argeş – Piteşti, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu s-a pronunţat încă în dosarul iniţiat de Viaponte Rom, partenerul chinezilor care au contestat excluderea lor din licitaţie. Un termen de judecată a fost stabilit pe 20 februarie.
De asemenea, pentru secţiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeş,
noul termen limită pentru finalizarea evaluării ofertelor a fost stabilit pentru 29 februarie. Dar, cel mai probabil, perioada de evaluare va fi din nou prelungită, având în vedere că nu a fost finalizată nici etapa evaluării tehnice. CNAIR a primit pentru construcţia acestei secţiuni
11 oferte, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.
În ce piveşte secţiunile 2 şi 3, planul de anul trecut era ca CNAIR să contracteze mai întâi servicii de foraje geotehnice, pentru ca apoi să lanseze licitaţii de proiectare şi execuţie.
Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, unul dintre cei mai mari exportatori ai României.