„Avansează lucrările la viaductul Boița, prima structură de pe lotul 2 al autostrăzii Sibiu – Pitești”, transmit reprezentanții DRDP Brașov pe Facebook.
Aceștia prezintă imagini din zona culeei dinspre Sibiu a viaductului care va avea 700 de metri lungime și marchează chiar începutul lotului.
„În această zonă a fost finalizată turnarea coloanelor forate și a început turnarea fundației din beton”, explică cei de la Regionala Brașov.
În august, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunța că asocierea de constructori din Turcia (Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS) forase primii 600 de metri necesari pilonilor care vor susține fundația viitorul viaduct de la km 13+500 (zona localității Boița).
Amintim că, pentru construcția secțiunii 2 Boița – Cornetu, a fost închisă vara aceasta circulația pe Valea Oltului pe timpul zilei, timp de aproape o lună. În această perioadă, antreprenorul din Turcia a trebuit să defrișeze aproximativ 10 ha de pădure aflată în zonele critice și să asigure traseele necesare proiectării și execuției.
În aprilie 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis autorizație de construire pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu din Autostrada Sibiu – Pitești (A1), mai exact pentru primul kilometru dinspre Boița. Aici urmează să fie construit un viaduct de 650 de metri. Amintim că asocierea Mapa – Cengiz a câștigat contractul pentru acest lot montan din prima autostradă transcarpatică a României.
Pe cei 31,33 km ai secțiunii 2 vor fi construite inclusiv:
– 49 de poduri și viaducte;
– 7 tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m;
– 1 ecoduct (210 m) în zona localității Lazaret, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7.
Autostrada Sibiu – Pitești (A1) va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, dintre care Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km) a fost dată în trafic în decembrie 2022. Autostrada Sibiu – Pitești va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.