Cel mai important proiect rutier al României, Autostrada Sibiu – Piteşti, este îngheţat până la emiterea Acordului de Mediu. După obţinerea acestui document esenţial, ar putea fi deblocate secţiunile 1, 4 şi 5. Pentru secţiunile cele mai dificile, respectiv 2 şi 3, vor fi realizate însă studii suplimentare, se arată într-un răspuns al CNAIR pentru reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.
CNAIR estimează că în decembrie va transmite Agenţiei Naţionale de Achiziţii Pubice (ANAP) documentaţia pentru licitarea studiilor suplimentare pentru sectoarele 2 şi 3 din Autostrada Sibiu – Piteşti.
Pentru secţiunea 4, reprezentanţii CNAIR spun că există studiul geotehnic din Studiul de Fezabilitate realizat în 2008, dar şi investigaţii geotehnice din contractul de revizuire a studiului iniţial.
Astfel, teoretic, secţiunea 4 ar putea fi scoasă la licitaţie pentru proiectare şi execuţie după emiterea Acordului de Mediu. Tot atunci, ar putea fi deblocate şi licitaţiile pentru secţiunile 1 şi 5, aflate de un an în etapa de evaluare a ofertelor.
Acordul de Mediu este necesar pentru emiterea Autorizaţiei de Construire, iar, conform estimărilor oficialilor români, ar putea fi gata la finele acestui an.
Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.
În iulie 2017, CNAIR a scos la licitaţie secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti, pentru execuţia cărora a primit în octombrie nouă oferte (secţiunea Sibiu – Boiţa), respectiv opt oferte (secţiunea Curtea de Argeş – Piteşti).
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.