„Printre cele mai importante forme de impact asociate infrastructurii de transport se regăseşte şi crearea de bariere pentru faună, ce generează o fragmentare a habitatelor favorabile speciilor şi o întrerupere a conectivităţii acestora”, transmite EPC Consultanță de Mediu, într-o postare pe pagina proprie de Facebook.
Potrivit specialiștilor de mediu, identificarea celor mai bune soluţii pentru evitarea sau reducerea acestei forme de impact a fost unul din principalele obiective ale companiei EPC Consultanță de Mediu, încă de când a început să lucreze pentru studiile de mediu de la primul său proiect de infrastructură mare, în urmă cu aproape 10 ani – 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐒𝐢𝐛𝐢𝐮 – 𝐏𝐢𝐭𝐞𝐬̧𝐭𝐢.
„Anul acesta, lucrăm la elaborarea unei 𝐡𝐚̆𝐫𝐭̧𝐢 𝐚𝐜𝐭𝐮𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐭̧𝐞𝐚𝐮𝐚 𝐞𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐧𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥, şi dezvoltarea infrastructurii de transport, hartă pe care o vom prezenta în septembrie, în cadrul conferinţei 𝐈𝐄𝐍𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟒, desfăşurată la Praga. Scopul acestei hărţi este de a evidenţia punctele de potenţial conflict, luând în considerare lista actualizată a proiectelor de infrastructură propuse pentru implementare în următoarea perioadă şi de a identifica locaţiile în care este necesară implementarea unor măsuri pentru evitarea sau reducerea nivelului de fragmentare, sau pentru defragmentarea unor coridoare ecologice întrerupte”, mai transmit cei de la EPC Consultanță de mediu.
Ca o mostră a acestei hărţi, ei prezentă o imagine cu zona autostrăzii Sibiu – Piteşti.
„Particularitatea acestui proiect a constat în faptul că autostrada propusă va adăuga încă o barieră, paralelă unor bariere impermeabile existente: DN 7, calea ferată şi râul Olt. Din această cauză, în studiile de mediu elaborate în 2018, EPC a propus utilizarea sectoarelor permeabile ale autostrăzii, complementar cu adoptarea unor soluţii de defragmentare a infrastructurii existente. Astfel, s-au propus două ecoducte, ce trebuie să traverseze DN7, linia de cale ferată existentă şi râul Olt, pentru a rezolva problema existentă a fragmentării coridoarelor ecologice adiacente munţilor Făgăraş”, precizează cei de la EPC.
Pe lângă ecoductele propuse, lucrările la Autostrada Sibiu – Pitești au necesitat și închiderea recentă a DN7, pentru defrișări.
În lungime de aproximativ opt kilometri, sectorul DN7, Valea Oltului, cuprins între Boița și Lazaret a fost închis zilnic între orele 6.00 și 20.00 începând din 8 iulie până miercuri, 7 august.
În acest interval de timp constructorul secțiunii 2 a autostrăzii Sibiu – Pitești a trebuit să defrișeze aproximativ 10 ha de pădure aflată în zonele critice și să asigure traseele necesare proiectării și execuției.