Autostrada Sibiu – Piteşti: forajele geotehnice pe loturile 2 şi 3 vor fi contractate prin negociere
„Referitor la situaţia Autostrăzii Sibiu – Piteşti dintre Boiţa şi Tigveni, în prezent este în curs de derulare întocmirea documentaţiei aferente procedurii de achiziţie publică, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă, conform legislaţiei în vigoare”, a răspuns ministrul Răzvan Cuc la o interpelare a deputatului USR Cătălin Drulă.
Pe 15 martie 2019, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansase o licitaţie pentru execuţia acestor foraje. Aceasta s-a anulat însă automat pe 29 mai 2019, după ce niciunul dintre cei trei operatori economici interesaţi de procedură nu a depus ofertă, potrivit lui Răzvan Cuc.
Asociaţia Pro Infrastructură criticase atunci CNAIR pentru subestimarea costurilor acestor foraje. „Costul estimat pentru foraje reprezenta doar circa 20% din ceea ce cere piaţa”, declara Ionuţ Ciurea, directorul executiv al API.
Şeful Transporturilor a explicat că valoarea estimată de CNAIR pentru acest tip de lucrări a fost obţinută pe baza analizării pieţei (răspunsuri la cereri de ofertă, verificăre site-uri de specialitate, comparaţii cu contracte derulate în cadrul CNAIR, estimare costuri pentru completare studii geotehnice existente aferente obiectivului Autostrada Târgu Mureş – Ditrău, Autostrada Ditrău – Târgu Neamţ şi Drumuri de Mare Viteză).
Amintim că la licitaţia pentru completarea studiului de fezabiltiate pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ, CNAIR a primit două oferte. Şi valoarea estimată pentru acest contract, de 35,6 milioane de lei, a fost considerată prea mică de către API.
În mai, CNAIR a semnat contractul cu firma Ingineria Especializada Obra Civil Industrial, din Spania, pentru suma de 17,6 milioane de lei, circa jumătate din valoarea estimată.
Şi o altă companie din subordinea Ministerului Transporturilor a recurs la metoda negocierii, după ce la licitaţia lansată anterior nu a primit nicio ofertă. Este vorba despre CFR SA, care a utilizat această metodă în cazul reparaţiilor urgente la Podul Constanţa din Capitală.
Autostrada Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect rutier al României, va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.