Autostrada Sibiu – Pitești: Secțiunea 2 ar putea fi lansată la licitație pe 20 noiembrie – ministrul Transporturilor

Secțiunea 2, Boița – Cornetu, din Autostrada Sibiu – Pitești ar putea fi lansată la licitație pe 20 noiembrie, potrivit estimărilor ministrului Transporturilor Lucian Bode. Acesta a prezentat în ce stadiu se află fiecare tronson din cel mai important proiect rutier al României.
Anemona Andone - vin, 13 nov. 2020, 12:21
Autostrada Sibiu – Pitești: Secțiunea 2 ar putea fi lansată la licitație pe 20 noiembrie – ministrul Transporturilor

„Sibiu – Boița are un progres fizic de peste 30%. Pentru secțiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeș, suntem în evaluarea ofertelor și sperăm ca până la sfârșitul anului să semnăm contractul pentru execuția celor 10 km”, a declarat ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicatiilor Lucian Bode la emisiunea Drumurile Noastre de la B1TV.

Acesta a amintit că în mandatul său a fost semnat și contractul pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești.

„Cele două tronsoane de pe Valea Oltului, cele mai complicate, tronsonul 2 între Boița și Cornetu și tronsonul 3 între Cornetu – Tigveni: pe 20 noiembrie avem termenul estimat pentru publicarea anunțului pe SICAP (SEAP -n.r) pentru tronsonul 2”, a adăugat șeful Transporturilor, care speră ca anul viitor să fie semnate contractele pentru cele două secțiuni de munte.

Acesta a vorbit și de licitația pentru studiile necesare construirii drumului de legătură cu Rm Vâlcea, cunoscut ca secțiunea 6.

„Secțiunea 6, legătura dintre Tigveni și Rm Vâlcea, noi realizăm documentația, în jur de 15 decembrie avem depunerea ofertelor”, a mai spus oficialul de la Transporturi.

Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni este lansată deja la licitație, iar până pe 23 noiembrie ar urma să fie depuse candidaturile constructorilor interesați de contractul de 5,8 miliarde de lei, conform datelor actuale din SEAP.

Contractul pentru secțiunea 2, ce va include și o mică parte din secțiunea 1, vizează construcția a 31,33 km, iar valoarea sa este estimată la 4,08 miliarde de lei, fără TVA, potrivit informațiilor de pe site-ul Companiei de Drumuri.

Documentația pentru lotul 2 al Autostrăzii A1 Sibiu -Pitești a plecat încă din 2 noiembrie la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), anunța Radio România Actualități (RRA). Din cei 33 de kilometri, 16 kilometri sunt cu lucrări de artă: tuneluri, pasaje și viaducte.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.

Te-ar mai putea interesa și
Trei luni de scumpiri în toate domeniile – Cum văd managerii economia României în perioada următoare (sondaj INS)
Trei luni de scumpiri în toate domeniile – Cum văd managerii economia României în perioada următoare (sondaj INS)
Managerii români estimează, pentru perioada aprilie - iunie 2025, o creştere moderată a activităţii economice în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii, precum şi o......
Pădurile acoperă 43% din Europa și produc 520 de miliarde de euro anual
Pădurile acoperă 43% din Europa și produc 520 de miliarde de euro anual
Pădurile acoperă 43% din teritoriul Europei și contribuie cu 520 de miliarde de euro, anual, la economiile statelor din ...
DIGI ia un credit sindicalizat de 200 de milioane de euro de la ING și UniCredit pentru extinderea în Europa Occidentală
DIGI ia un credit sindicalizat de 200 de milioane de euro de la ING și UniCredit pentru extinderea în Europa Occidentală
ING Bank și UniCredit Bank au încheiat, în calitate de coordonatori comuni și manageri principali, o tranzacţie sindicalizată ...
Risc de criză pentru România – Cât de sus se duce cursul BNR euro/leu şi ce se va întâmpla cu preţurile în următoarele 12 luni. E posibilă o retrogradare la „junk”  (CFA România)
Risc de criză pentru România – Cât de sus se duce cursul BNR euro/leu şi ce se va întâmpla cu preţurile în ...
Principalul risc pe termen scurt pentru economia României este cel de retrogradare la "junk", categorie nerecomdată investiţiilor, ...