Licitația va avea o etapă de preselecție a constructorilor, candidaturile lor fiind așteptate până pe 10 noiembrie, potrivit anunțului publicat miercuri în SEAP. Pe 10 decembrie 2020, CNAIR estimează că va trimite invitațiile de prezentare a ofertelor către candidații selectați.
Compania de Drumuri optează pentru achiziționarea ulterioară de noi servicii și/ sau lucrări de la ofertantul a cărui ofertă va fi declarată câștigătoare, în cuantum de 483 milioane de lei fără TVA, reprezentând 10% din valoarea estimată a contractului (fără valorile estimate pentru rezerve de implementare și organizare de șantier).
Durata contractului este de 133 luni (peste 11 ani) și cuprinde: 14 luni perioada de proiectare, 59 luni perioada de execuție și 60 luni perioada de garanție a lucrărilor, conform anunțului din SEAP. Durata contractului de lucrări poate varia în funcție de perioada de garanție a lucrărilor, precum și în funcție de Durata de execuție a contractului ofertată de operatorul economic desemnat câștigător.
Pe de altă parte, într-un comunicat CNAIR se menționează că termenul de finalizare prevăzut este 12 luni proiectare și 45 de luni execuție conform factorilor de evaluare din Documentația de Atribuire.
Această secțiune conține:
· 95 de poduri și pasaje
· Tunel cu două galerii independente în lungime de 1.7 km/ galerie
· Nod rutier Cornetu și Nod rutier Văleni
· Ecoduct în zona localității Călinești
Printre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o firmă care își depun candidatura se numără:
– a dus la bun sfârșit în ultimii 5 ani lucrări de construcție nouă și/ sau lărgire și/ sau modernizare de autostrăzi și/ sau drumuri naționale și/ sau drumuri expres în valoare totală cumulată de minim 1 miliard de lei fără TVA la nivelul a maxim 5 contracte.
– a dus la bun sfârșit în ultimii 5 ani lucrări de construcție nouă și/ sau lărgire și/ sau modernizare a cel puțin 2 poduri/ pasaje/ viaducte în lungime de minim 250 m fiecare, aferente autostrăzilor și/ sau drumurilor naționale și/ sau drumurilor expres și/sau drumurilor județene și/sau străzilor urbane.
– a dus la bun sfârșit în ultimii 10 ani lucrări de construcție nouă a unui tunel cu o galerie de minim 500 m, realizat prin excavație în subteran aferent infrastructurii de transport rutier și/sau infrastructurii de transport feroviar (inclusiv metrou).
Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni va avea o lungime de 37,4 kilometri și se va întinde de la km 44+500 până la km 81+900. Alături de secțiunea 2, acest lot este unul dintre cele mai dificile din autostrada care va uni Muntenia de Ardeal, întrucât va fi construit în zona de munte.
Cornetu – Tigveni este al patrulea tronson scos la licitație din Autostrada Sibiu – Pitești, după secțiunea 1 Sibiu – Boița, câștigată de austriecii de la Porr, secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești, adjudecată de italienii de la Astaldi și secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, încă fără constructor.
Având în vedere valoarea record a contractului, este de așteptat ca lupta pentru această secțiune să fie una dură și de lungă durată. Spre comparație, pentru lotul câștigat de Astaldi, cu o valoarea de trei ori mai mică, licitația s-a finalizat abia anul acesta, după aproape trei ani de evaluări și de război al contestațiilor.
Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.