Cu o valoare estimată de două miliarde de lei, secţiunea 4, Tigveni – Curtea de Argeş, este cel mai mare contract de infrastructură rutieră, aflat în prezent la licitaţie.
Termenul iniţial pentru depunerea ofertelor la această licitaţie era de 14 mai, însă a fost prelungit până pe 4 iunie, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.
Rămâne de văzut dacă şi noul termen va fi respectat sau va fi prelungit şi acesta la rândul său.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat pe 9 martie 2019 anunțul de participare aferent procedurii de atribuire a contractului „Proiectare și execuție Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș”.
Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș (km 81+900 – km 91+761) în lungime de 9,86 km, din care 1,35 km aferenți tunelul Momaia.
În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, din care 16 luni pentru activitatea de proiectare și 44 luni pentru execuția lucrărilor.
Perioada de garanție a lucrărilor va fi de minim 5 ani, aceasta putând fi majorată de ofertanți până la maxim 10 ani.
Tot în martie, CNAIR a anunţat câştigătorul contractului pentru secţiunea 1 Sibiu – Boiţa: constructorul austriac Porr. De asemenea, urmează să fie anunţat câştigătorul contractului şi pentru secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti.
În ceea ce priveşte sectoarele dificile din munţi, CNAIR a scos la licitaţie studii suplimentare. Într-un scenariu optimist, secţiunile 2 Boiţa – Cornetu (34 km) şi 3 Cornetu – Tigveni (33 km) ar putea fi scoase la licitaţie pentru construcţie anul acesta, iar într-un scenariu pesimist, abia în 2020.
Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de peste trei miliarde de euro (15 miliarde de lei).
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.