UPDATE 15:20
Fernando Lopes, managerul de proiect din partea Porr, a dat detalii despre stadiul lucrărilor într-o postare video, publicată ulterior de CNAIR.
„Lucrăm 24 de ore, șapte zile pe săptămână în continuu. Am pornit destul de bine. Pe tunel, sensul de Sibiu spre Pitești, avem deja 142 de metri liniari executați. Pe partea stângă, însemnând sensul de Pitești spre Sibiu, în jur de 82 – 83 de metri liniari sunt făcuți”, a precizat Lopes.
Potrivit lui, pe restul șantierului, piloții sunt executați 70% iar la terasament s-a înregistrat un avans de 8-9%. „Și la tunel avem un progres de 8%. Tunelul are 1,350 de kilometri, însemnând 2.700 de metri liniari în total, din care am executat în jur de 230 de metri liniari”, a detaliat managerul de proiect.
„Antreprenorul lucrează de la începutul acestui an, indiferent de condițiile meteorologice”, menționează reprezentanții CNAIR.
Potrivit lor, în șantier se execută lucrări de:
– Terasamente;
– Consolidări;
– Structuri;
– Excavație tunel;
– Fundații podețe;
– Utilități.
În octombrie 2023, constructorul austriac Porr a organizat o ceremonie pentru marcarea startului oficial al lucrărilor la Tunelul Momaia de la pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, primul tunel veritabil de autostradă din România.
Una din galeriile primului tunel din autostrada transcarpatică a fost denumită „Daniela”, iar cealaltă „Alina”, după numele unor angajate din România.
Tunelul Momaia va avea o lungime de 1,3 kilometri. La construcția tunelului lucrează inclusiv echipe de specialiști aduși din Austria.
Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș are o lungime de circa 10 km, iar pe această secțiune vor fi realizate 13 lucrări de artă, dintre care 12 poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct fiind de 630 de metri. Cuprinde și construcția unui nod rutier la Țigveni, unde va face conexiunea cu Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești.
Contractul pentru proiectarea și execuția acestei secțiuni a fost semnat în noiembrie 2021, cu o valoarea de 1,6 miliarde de lei fără TVA și o durată de 60 de luni, din care 16 luni perioada de proiectare și 44 luni perioada de execuție a lucrărilor. Astfel, conform contractului, lucrările trebuie finalizate în 2027.
Autostrada Sibiu – Pitești (A1) va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV. Este cel mai important proiect de infrastructură rutieră și, totodată, cu cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.
Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș
Antreprenor: PORR Construct SRL;
Lungime: 9,86 km.;
Durată contract: 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție);
Valoare contract: 1,678 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Stadiu actual: 18%;
Termen deschidere: 2027.
FOTO : Facebook CNAIR