Oferta China Railway se află deocamdată pe primul loc în cursa pentru secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu – Pitești, însă evaluarea încă nu s-a încheiat, au spus surse oficiale pentru ECONOMICA.NET.
Dacă vor fi desemnați câștigători și rezultatul va rămâne același în urma eventualelor contestații, atunci chinezii vor obține primul lor mare contract de infrastructură din România.
Amintim că la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit în total 10 oferte:
1. Strabag – Austria
2. Porr – Austria
3. Aktor – Grecia
4.China Railway – China
5. Impresa Pizzarotti – Italia
6. Tirrena Scavi – Italia
7. Alsim Alarko – Turcia
8. Ictas Insaat si Constructii SA – Turcia şi Romania
9. Kaylon Insaat – Turcia
10. Mapa Insaat – Turcia
CNAIR a lansat pe 9 martie 2019 licitaţia de „Proiectare și execuție Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș”. Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș (km 81+900 – km 91+761) în lungime de 9,86 km, din care 1,35 km aferenți tunelului Momaia.
Valoarea estimată a procedurii de atribuire este de 2 miliarde de lei, fără TVA. În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, din care 16 luni pentru activitatea de proiectare și 44 luni pentru execuția lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor va fi de minim 5 ani, aceasta putând fi majorată de ofertanți până la maxim 10 ani.
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, unul dintre cei mai mari exportatori ai României.
Chinezii au fost foarte aproape să câștige contractul pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești din Autostrada Sibiu – Pitești, însă au pierdut în fața italienilor de la Astaldi. Tot în fața acestui constructor din Italia, chinezii au pierdut și lupta pentru mega-podul de la Brăila. De asemenea, tot un constructor din China mai rămăsese în cursa pentru realizarea prin parteneriat public privat a Autostrăzii Ploiești – Brașov, însă Guvernul Orban a anulat această procedură.