Autostrada Sibiu-Piteşti: Statul ar putea plăti încă 3 milioane de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate

Compania de Drumuri ar putea aproba o suplimentare de 2-3 milioane de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Sibiu-Piteşti, potrivit unui reprezentant al CNADNR. Astfel, costul total al studiului de care depinde construirea celei mai aşteptate autostrăzi din România ar putea urca la aproape 10 milioane de euro.
Economica.net - joi, 28 iul. 2016, 21:00
Autostrada Sibiu-Piteşti: Statul ar putea plăti încă 3 milioane de euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate

Contractul pentru actualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Sibiu-Piteşti a fost atribuit anul trecut asocierii Spea Ingineria Europea (Italia) – Tecnic Consulting Engineering România, pentru suma de 29 milioane de lei (6,5 milioane de euro).

Preţul oferit de asocierea câştigătoare este însă cu aproape o treime mai mic decât cel estimat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, de 43,4 milioane de lei (aproape 10 milioane de euro) şi de peste patru ori mai mic faţă de preţul de 30 de milioane de euro, estimat de JASPERS, organism de consultanţă al Comisiei Europene şi Băncii Europene de Investiţii, potrivit lui Alin Goga, consilier juridic în cadrul companiei şi membru al grupului de iniţiativă pentru restructurarea şi reprofesionalizarea CNADNR.

Acesta confirmă informaţiile din piaţă potrivit cărora asocierea câştigătoare a solicitat recent o suplimentare a fondurilor pentru realizarea studiului de fezabilitate pe loturile de mijloc, 2, 3 şi 4, unde sunt zone de munte.

„Sunt loturi cu multe zone greu accesibile. Ei ştiau care e situaţia când au licitat, dar au mers pe principiul că va fi acelaşi traseu ca în 2008, când a mai făcut IPTANA un studiu”, a spus Alin Goga pentru ECONOMICA.NET.

Mai mulţi membri ai grupului pentru restructurarea CNADNR, care se aflau în Comisia Tehnico-Economică a Companiei de Drumuri în ianuarie anul acesta, au cerut atunci asocierii Spea-Tecnic realizarea unor analize cost-beneficiu detaliate.

„Noi ne-am opus modului în care fusese realizat studiul de fezabilitate. Homor (directorul general al CNADNR – n.r.) a vrut să aprobe înca din 6 ianuarie traseul, dar săream peste nişte lucruri pe care le-am fi decontat mai târziu, mai scump”, a adăugat Goga, precizând că, între timp, membrii grupului care s-au opus atunci au şi fost îndepărtaţi din Comisia respectivă.

Având în vedere importanţa proiectului, Goga anticipează că, cel mai probabil, şeful CNADNR va aproba o suplimentare cu 2-3 milioane de euro a fondurilor alocate pentru actualizarea studiului de fezabilitate.

„Dacă Spea-Tecnic pleacă de pe contract sau reziliem, trebuie să lansăm o nouă licitaţie, ceea ce va întârzia şi mai mult proiectul”, spune reprezentantul CNADNR, care consideră că, oricum, acesta va fi cel mai bun studiu de fezabilitate realizat până acum în România.
 
Conform unor surse din mediul privat ale Economica.net, proiectul va suferi oricum întârzieri, în sensul că până la finele anului abia ar putea fi finalizat studiul de fezabilitate pentru loturile cele mai uşoare de la capetele autostrăzii. Aceasta după ce firmele care executau forajele pentru viitoarea autostradă au abandonat lucrările.

Prea scump sau prea ieftin?

Proiectul autostrăzii Sibiu-Piteşti a stârnit o mulţime de controverse. Una dintre ele vizează costul actualizării studiului de fezabilitate.

După ce iniţial s-a spus că noul studiu, de 6,5 milioane de euro, este mult mai scump faţă de cel realizat în 2008 de IPTANA pentru 2,5 milioane de euro, acum se vehiculează că e prea ieftin.

În timp ce, potrivit lui Goga, JASPERS estima costul studiului la 30 de milioane de euro, membrii unui forum de specialitate spun că acesta ar trebui să fie de minim 20 de milioane de euro şi critică modul în care CNADNR a realizat caietul de sarcini pentru licitarea contractului, sub conducerea lui Narcis Neaga.

„Toţi au mers pe principiul de ‘câţi bani ai, de atâţia primeşti’, principiu care s-a împământenit pe plaiurile mioritice. În mod normal la SF se merge pe 1,4-1,5% din valoarea estimată a lucrării (inclusiv studii de teren) – varianta super optimistă, o valoarea cât de cât decentă este de minim 1,8%. La 1,5 miliarde euro valoare estimată a lucrării ar ieşi SF-ul pe la minim 20 milioane de euro. Dacă oferi 10 milioane de euro pe ceva ce în mod normal este 20 milioane de euro şi se câştigă cu 7 milioane de euro, ai toate şansele să ţi se livreze maculatură, nu soluţii fezabile. Este logic pentru marea majoritate a oamenilor normali, numai pentru cei din CNADNR la momentul respectiv li s-a părut super OK”, spune un membru al forum.peundemerg.ro.

„Dacă nu se intervine acum, o să avem un OS3 (n.r- Orăştie-Sibiu 3 – autostrada demolată) reloaded la o scară mult mai mare. Acum să il vedem pe Homor dacă îşi asumă rezilierea. Scandalul ulterior din presă nu poate fi evitat. Mai bine scandal acum, reluat de la 0 şi făcut SF ca la carte pentru a livra Piteşti-Sibiu cât mai repede, căutat alte proiecte care să înghită absorbţia decât pornită construcţia, claim-uri peste claim-uri şi o finalizare mult dincolo de 2020″, spune un alt membru al forum.peundemerg.ro.

Pe de altă parte, Gheorghe Boeru, şeful Romair Consulting, firma care a depus oferta cu cel mai mic preţ pentru actualizarea studiului de fezabilitate, respectiv 23,4 milioane de lei, spune că proiectul este realizabil în aceşti bani, chiar dacă loturile de la munte presupun transportul cu elicopterul al utilajului pentru foraje, care este foarte greu.

„Avem utilaje, elicoptere, combustibil şi piloţi. În 5 luni de zile terminăm studiul şi îl predăm la Bruxelles”, a spus Boeru pentru ECONOMICA.NET, referindu-se la situaţia în care actuala asociere ar renunţa la contract şi CNADNR i-ar solicita să preia proiectul.

În ceea ce priveşte criticile de pe forum, conform cărora în aceşti bani poate fi livrată doar maculatură şi nu soluţii fezabile, Boeru întreabă retoric câte autostrăzi au realizat cei care comentează.

Contactaţi de către Economica.net, reprezentanţii asocierii Spea-Tecnic nu au furnizat niciun punct de vedere până la momentul publicării acestui articol.

Ofertele pentru „Revizuire/ Actualizare Studiu de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Pitesti”:

43.422.722 RON fără TVA Valoare estimată
1. 23.403.223 RON fără TVA Asocierea ROMAIAR CONSULTING SRL – DONGBU ENGINEERING CO LTD
2. 29.077.449 RON fără TVA Asocierea SPEA INGENIERIA EUROPEA SA MILANO ITALIA – TECNIC CONSULTING ENGINEERING ROMANIA SRL
3. 30.259.757 RON fără TVA Asocierea EGIS ROMANIA SA – EGIS INTERNATIONAL SA
4. 33.569.267 RON fără TVA Asocierea ANAS SPA – TECNIMONT CIVIL CONSTRUCTION SPA – GE GRANDA ENGINEERING SRL – EXPER PROIECT 2002 SRL
5. 34.491.199 RON fără TVA Asocierea AECOM INGENIERIA SRL – CONSITRANS SRL – SEARCH CORPORATION SRL
6. 37.560.587 RON fără TVA Asocierea TRACTEBEL ENGINEERING SA – ACCIONA INGENIERIA SA – ATTIVA ENGINEERING SPA

Te-ar mai putea interesa și
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
CATL din China, cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, a lansat marți un nou șasiu EV despre care spune că poate rezista la un impact frontal de 120 km/h fără......
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru populație și firme
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru ...
Aproape 23.000 de lucători ai Ministerului de Interne sunt pe străzi în fiecare zi de Sărbători. Autoritățile anunță ...
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au confiscat 2,39 kilograme de aur, cu o valoare de piaţă estimată ...
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a anunţat marţi că biroul său specializat în dezinformarea străină, foarte criticat ...