Autostrada Sibiu – Pitești: Strabag contestă câștigarea celui mai mare contract de autostradă de către italienii de la WeBuild

Semnarea celui mai mare contract de autostradă se amână. Și asta pentru că Strabag a depus contestație, după ce italienii de la Astaldi/WeBuild au fost desemnați câștigători pentru secțiunea 3 din Autostrada Sibiu - Pitești, peste Carpați.
Anemona Andone - mar, 24 mai 2022, 22:04

În documentul depus la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), Strabag solicită anularea raportului procedurii prin care a fost declarată admisibilă și câștigătoare oferta WeBuild, iar cea a Strabag a fost respinsă ca inacceptabilă.

De asemenea, constructorul austriac cere obligarea CNAIR la continuarea licitației, cu consecința stabilirii admisibilității ofertei Strabag și a inadmisibilității și neconformității ofertelor depuse de italienii de la WeBuild și turcii de la Makyol.

contestatie strabag pisi3

 

 

 

 

 

 

 

 

Demersul Strabag are loc după ce, pe 12 mai, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat căștigătoare oferta asocierii italo – române Astaldi/WeBuild – Tancrad pentru secțiunea 3 Cornetu – Tigveni (37,4 km) din Autostrada Sibiu – Pitești. Amintim că în cursa pentru cel mai mare contract de autostradă din România rămăseseră trei ofertanți.

Potrivit unor date publicate pe forumul Asociației Pro Infrastructură, oferta WeBuild a fost singura sub valoarea estimată a contractului, celelalte două depășind pragul anticipat de CNAIR.

Valoarea estimată a contractului: 5,324 de miliarde de lei fără TVA

1) ASTALDI / WEBUILD + TANCRAD: 5,323 de miliarde de lei fără TVA ( 99,98%)
2) STRABAG + ACCIONA: 5,93 de miliarde de lei fără TVA (111,37%)
3) MAKYOL + OZALTIN + GULERMAK: 6,08 miliarde  de lei fără TVA (114,18%)

Parte a tronsonului care traversează Carpații, secțiunea Cornetu – Tigveni are o lungime de 37,4 km:

– Perioada contractuală de proiectare este de 12 luni
– Perioada pentru construcție este de 45 de luni.

Mai clar: lucrările trebuie să fie finalizate în 4 ani și 9 luni, a precizat pe 12 mai Grindeanu.

Potrivit lui, asocierea italiano -r omână care a fost desemnată câștigatoare pentru acest contract (finanțat din fonduri europene), cu suma de 5,32 de miliarde de lei (fără TVA), trebuie să construiască pe traseul Secțiunii 3:
– 95 de poduri și pasaje
– 1 tunel cu două galerii independente (în lungime de 1,7 km fiecare galerie)
– 1 Nod rutier la Cornetu
– 1 Nod rutier la Văleni
– 1 Ecoduct în zona localității Călinești

Autostrada Sibiu – Piteşti, cu o lungime de peste 122 de km, este împărțită în cinci secțiuni, dintre care 4 au deja contracte semnate:

Secțiunea 1: Sibiu – Boița (14,15 km), se află în execuție și are ca termen contractual de finalizare anul 2023.

Secțiunea 2: Boița – Cornetu (31,33 km), se află în faza de proiectare. Termenul contractual pentru finalizarea acestei secțiuni (parte a Tronsonului care traversează munții) este 2027.

Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș (9,86 km) se află în etapa de proiectare și trebuie finalizată în anul 2027, potrivit contractului.

Secțiunea 5: Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km) este în faza de execuție și trebuie finalizată în anul 2025.

Autostrada Sibiu-Pitești, parte a Coridorului 4 Paneuropean (Rin-Dunăre) va conecta Centrul şi Vestul României cu reţeaua europeană de autostrăzi.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia e gata pentru un „duel al rachetelor” cu SUA. Niciun scut nu poate face faţă rachetei Oreshnik – discursul anual al lui Putin (The Guardian)
Rusia e gata pentru un „duel al rachetelor” cu SUA. Niciun scut nu poate face faţă rachetei Oreshnik – ...
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat, conform Reuters citat de The Guardian, că noua racheta hiperbalistică Oreshnik poate bate orice sistem defensiv al Statelor Unite. Rusia a folosit......
Preţurile produselor agricole au scăzut uşor în 2024 – date Eurostat
Preţurile produselor agricole au scăzut uşor în 2024 – date Eurostat
Preţul mediu în UE al produselor agricole a scăzut cu 2% în 2024, comparativ cu 2023, în timp ce preţul mediu al bunurilor ...
România, printre statele UE cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă în 2023 – date Eurostat
România, printre statele UE cu o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă în 2023 – date Eurostat
Anul trecut, sursele de energie regenerabilă au reprezentat 24,5% din consumul final brut de energie la nivelul UE, o creştere ...
Germania: Undă verde în Bundestag pentru o reformă vizând protejarea Curţii Constituţionale de influenţe politice
Germania: Undă verde în Bundestag pentru o reformă vizând protejarea Curţii Constituţionale de influenţe politice
Bundestag, camera inferioară a parlamentului german, a adoptat joi un proiect de lege menit să apere instanţa supremă ...