Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel de autostradă din România, forat în proporție de peste 60%

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis luni imagini cu primul tunel forat de autostradă din România, unde constructorul austriac Porr a excavat 1.655 m din 2.700 m în total, pe cele două galerii. Potrivit lui, lucrările la secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești au depășit stadiul de 47%.
Anemona Andone - lun, 02 sept. 2024, 21:34
Autostrada Sibiu - Pitești: Primul tunel de autostradă din România, forat în proporție de peste 60%

„Secțiunea 4 (Tigveni – Curtea de Argeș) a autostrăzii Sibiu – Pitești (A1). Au fost săpați 1.655 m, în total, la cele două tuneluri ale primei secțiuni montane”, transmite pe TikTok ministrul Transporturilor.

@sorin.grindeanu7 Secțiunea 4 (Tigveni – Curtea de Argeș) a autostrăzii Sibiu – Pitești (#A1). Au fost săpați 1.655 m, în total, la cele două tuneluri ale primei secțiuni montane. #fyp #Romania #infrastructure ♬ Powerful songs like action movie music – Tansa

La finalul anului viitor se va putea circula neîntrerupt pe Autostrada Sibiu – Pitești (A1) de la Pitești până la Tigveni, după ce va fi dată în trafic și secțiunea 4, în avans față de termenul contractual din 2027, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Chiar dacă secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a A1 Sibiu – Pitești va fi dată în trafic la final de 2025, lucrările Porr Construct la acest tronson vor continua și pe parcursul anului 2026, a spus pentru ECONOMICA.NET Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

Primul tunel veritabil de autostradă din România

tunel autostrada a1

La finele lunii iulie, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunța că Porr forase 1.500 de metri (din 2.700 metri – n.r.) în total pe ambele fire ale tunelului de sub dealul Momaia.

Evoluție foarte bună pe șantierul Secțiunii 4 (Tigveni – Curtea de Argeș) din Autostrada Sibiu – Pitești, anunța la începutul lunii iulie și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Potrivit lui, pe cei 9,86 km, constructorul austriac Porr ajunsese la un stadiu fizic al lucrărilor de peste 43%.

Contractul cu o valoare 1,67 de miliarde de lei (fără TVA) – finanțat prin PT- trebuie finalizat cel târziu în anul 2027, preciza șeful Transporturilor pe pagina proprie de Facebook.

Ministrul Transporturilor a ținut să felicite constructorul austriac, declarând că este unul dintre cei mai buni contructori din România în acest moment.

„Nu doar că își fac treaba, ci devansează lucrările așa cum au făcut-o pe Sibiu – Boița”, a subliniat Grindeanu.

tunel

Contractul pentru proiectarea și execuția acestei secțiuni, ce include primul tunel veritabil de autostradă din România, a fost semnat în noiembrie 2021, cu o durată de 60 de luni, din care 16 luni perioada de proiectare și 44 luni perioada de execuție a lucrărilor. Astfel, conform contractului, lucrările trebuie finalizate în 2027.

Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș
Antreprenor: PORR Construct SRL;
Lungime: 9,86 km.;
Durată contract: 60 de luni (16 luni proiectare, 44 de luni execuție);
Valoare contract: 1,678 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Termen contractual deschidere: 2027.

Te-ar mai putea interesa și
S-a lansat aplicația care rezolvă rapid problemele cu cazarea. Funcționează și pentru complexurile rezidențiale
S-a lansat aplicația care rezolvă rapid problemele cu cazarea. Funcționează și pentru complexurile rezidențiale
Doi tineri antreprenori români au lansat o aplicație care își propune să reducă substanțial timpii de răspuns în cazul solicitărilor sau plângerilor făcute de clienți cazați în......
Germania – Indiferent de deciziile aliaţilor, Scholz exclude livrarea către Ucraina de armament cu rază lungă de acţiune
Germania – Indiferent de deciziile aliaţilor, Scholz exclude livrarea către Ucraina de armament cu rază lungă de ...
Cancelarul german Olaf Scholz a exclus livrarea în viitor către Ucraina de armament cu rază lungă de acţiune, indiferent ...
Plăţi mai mari în avans, pentru fermierii din UE, în cadrul Politicii Agricole Comune
Plăţi mai mari în avans, pentru fermierii din UE, în cadrul Politicii Agricole Comune
Comisia Europeană a autorizat, vineri, posibilitatea ca statele membre ale UE să le plătească producătorilor agricoli ...
Dispozitivele inteligente uzate pot deveni ţinte ale hackerilor dacă nu mai primesc actualizări – analiză Eset
Dispozitivele inteligente uzate pot deveni ţinte ale hackerilor dacă nu mai primesc actualizări – analiză Eset
Aproximativ 17 miliarde de dispozitive Internet of Things (IoT) sunt utilizate, în acest moment, la nivel global, iar dacă ...