Autostrada Sibiu – Pitești: Avansează lucrările pentru viaductul Boița
„Asocierea de constructori din Turcia (Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS) a forat primii 600 de metri necesari pilonilor care vor susține fundația viitorul viaduct de la km 13+500 (zona localității Boița)”, transmite CNAIR pe Facebook.
În paralel au început forajele pentru studiile geo în zona versantului de pe Valea Oltului pe care au avut loc recent defrișări (sectorul Boița – Lazaret), mai spun cei de la CNAIR.
Pe cei 31,33 km de autostradă se vor construi inclusiv:
– 49 de poduri și viaducte;
– 7 tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m;
– 1 ecoduct (210 m) în zona localității Lazaret, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7.
Autostrada A1 Sibiu – Pitești, suprapuneri cu A13 Sibiu – Făgăraș
Asocierea de constructori turci Mapa – Cengiz a început în aprilie organizarea de șantier pe secțiunea 2 Boița – Cornetu a Autostrăzii Sibiu – Pitești, prima secțiune montană unde urmează să înceapă lucrările efective de construcție, potrivit secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. El mai spunea că acești constructori trebuie să se coordoneze cu turcii de la Makyol care lucrează pe A13, pentru că există suprapuneri la Boița.
Tot în aprilie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis autorizație de construire pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu din Autostrada Sibiu – Pitești (A1), mai exact pentru primul kilometru dinspre Boița. Aici urmează să fie construit un viaduct de 650 de metri. Amintim că asocierea Mapa – Cengiz a câștigat contractul pentru acest lot montan din prima autostradă transcarpatică a României.
Autostrada Sibiu – Pitești (A1) va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, dintre care Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km) a fost dată în trafic în decembrie 2022. Autostrada Sibiu – Pitești va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.