Autostrada spre Serbia: CNAIR a primit două oferte pentru studiul de fezabilitate al Autostrăzii Timişoara – Moraviţa

24 06. 2019
granita_serbia_cotidianul_ro_42601900

Cele două oferte provin de la:
1. Asocierea SC SEARCH CORPORATION SRL – SC EGIS ROMANIA SA
2. Asocierea SC PROCAD SRL-SC BAUPLANING SRL- SC CUBIT PROIECTARE SRL-RODEN KFT

CNAIR a lansat pe 14 martie 2019 licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii Timişoara – Moraviţa, care ar urma să lege România de Serbia. Acesta este primul pas concret pe care autorităţile de la Bucureşti îl fac pentru realizarea unei conexiuni de mare viteză cu ţara vecină.

Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate va fi de 24 de luni, potrivit anunţului din platforma de achiziţii publice SICAP.

Valoarea estimată a contractului este cuprinsă între 11,38 milioane de lei – 13,45 milioane de lei, fără TVA.

În cadrul contractului Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timişoara – Moraviţa se vor presta următoarele servicii şi se vor elabora următoarele documente:
• Elaborarea Studiului de Fezabilitate, ţinând cont de aplicabilitatea în totalitate a legislaţiei în vigoare
• Întocmirea documentaţiei suport şi asistenţă acordată Beneficiarului pentru depunerea şi susţinerea aplicaţiei de finanţare;
• Pregătirea documentaţiei de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie lucrări şi acordarea asistenţei tehnice necesare Beneficiarului în perioada derulării procedurii de achiziţie publică pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor.

Criteriul de atribuire a licitaţiei va fi cel mai bun raport calitate – preţ, iar componenta financiară va avea o pondere de 40% în punctajul final.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat anul trecut că România și Serbia vor colaborapentru punerea în aplicare a studiului de fezabilitate privind planificarea și proiectarea unui nou drum rutier de mare viteză între Timișoara și Pančevo.

Despre construirea unei conexiuni de mare viteză între România şi Serbia au vorbit mai mulţi premieri ai ţării, de la Emil Boc până la Victor PontaDacian Cioloş şi Sorin Grindeanu.

Asigurarea unei infrastructuri care să susțină fluxul tot mai mare de persoane și de bunuri între România și Serbia este o necesitate, în condițiile în care rețeaua de transport actuală este insuficient dezvoltată pentru nevoile curente ale zonei de frontieră. Noul drum de mare viteză va contribui la conectarea coridorului rutier cu modurile de cale ferată care tranzitează România și cu modul fluvial care trece prin Ungaria, Serbia și România, reprezentat de Dunăre.

Construcția autostrăzii Timișoara–Pančevo vizează și creșterea incluziunii sociale și calității vieții în regiunea transfrontalieră, precum și dezvoltarea unitară a infrastructurii de transport capabilă să suporte traficul rutier de persoane și de marfă în punctele de trecere frontieră, prin intermediul realizării de noi conexiuni de transport.

Noul drum ar urma să lege Timişoara de Pancevo, pentru că de la Pancevo până la Belgrad e drum cu două benzi de circulaţie pe sens. Acesta va avea aproximativ 140 de kilometri.