„Autostrada” Timișoara – Belgrad: Grindeanu, supărat că sârbii vor ca România să finanțeze integral punctul de trecere a frontierei
„De principiu trebuie să se continue la sârbi (proiectul Timișoara – Moravița – Pancevo, n.r.). Eu am semnat în urmă cu doi ani cu omologul sârb. Sunt angajamente la nivel de stat.
Marți a mai avut loc o comisie mixtă româno – sârbă. S-a discutat foarte mult despre punctul de trecere. S-a ajuns la un acord, care în acest moment nu mă mulțumește. Acordul e de tipul următor: cam ar trebui să le facem noi pe toate pe zona de trecere a punctului de frontieră”, a spus vizibil iritat ministrul Transporturilor.
Acesta a adăugat că, în prima licitație, va fi inclus doar un drum expres de la Timișoara cu descărcare în zona localității Moravița.
„Vreau să discutăm foarte bine acel punct de trecere. Eu înțeleg să facem noi tot efortul, dar știți cât costă: 400 de milioane de euro. Rămâne de discutat. Pe mine mă interesează în primul rând să ma duc cu drumul expres până la Moravița. Punctul de trecere a frontierei îl discutăm separat”, a mai spus șeful Transporturilor.
Luna trecută, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara a anunțat că Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a emis, în 28 martie 2024, Acordul de Mediu pentru proiectul Autostrada Timișoara – Moravița (A9).
Traseul propus al autostrăzii A9 va trece prin extravilanul/intravilanul UAT Remetea Mare, Recaș, Bucovăț, Moșnița Nouă, Giroc, Sacoșu Turcesc, Pădureni, Liebling, Jebel, Voiteg, Birda, Deta, Denta, Moravița, potrivit DRDP Timișoara.
𝐃𝐚𝐭𝐞 𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐀𝟗 Timișoara – Moravița:
– Lungimea traseului este de 73 km, viteza de proiectare care va fi asigurată fiind de 140 km/h;
– Legătura între rețeaua rutieră existentă și autostradă va fi realizată prin 6 noduri rutiere: A1 Remetea Mare (asigură conexiunea cu DN 6), DJ 592 Albina, VO Timișoara Sud, DN 59 Pădureni, DN 58B Voiteg, DN 57 Moravița;
– Lucrări de artă – viaducte, poduri peste râuri, canale sau văi, pasaje peste autostrada A1, peste drumuri naționale, județene, comunale sau peste cale ferată: 46;
– Podețe prevăzute pe autostradă și pe noduri rutiere: 193;
– Dotări: 2 centre de întreținere și coordonare (CIC), 2 parcări de scurtă durată stânga-dreapta, 1 spațiu de servicii stânga-dreapta, 1 punct de trecere a frontierei, la Moravița;
– Panouri fonoabsorbante, pentru reducerea nivelului de zgomot generat de lucrările de construcție și de traficul rutier: 18 zone.
În toamna anului trecut, CNAIR anunța că vrea să finanțeze construcția secțiunii de 2,1 kilometri de la granița cu Serbia a Autostrăzii A9 Timișoara – Moravița prin fonduri de mobilitate militară. Valoarea totală a proiectului era de 266 milioane de euro, segmentul de la ieșirea din țară incluzând printre altele și trei poduri.