„Autostrada” Timișoara – Moravița ar putea fi lansată la licitație în septembrie. A fost finalizat studiul geotehnic – Grindeanu

19 07. 2024
autostrada 56787654

„Timișoara – Moravița: a fost terminat studiul geo. La sfârșitul acestei luni este finalizat studiul de fezabiltiate. În august vom aproba în Guvern indicatorii tehnico – economici pentru Timișoara – Moravița, iar probabil final de august – septembrie dăm drumul la licitație”, a transmis vineri șeful Transporturilor, într-o conferință la prefectura Timiș.

Ministrul a precizat că speră să fie lansate la licitație primele două loturi, al treilea fiind cel de la vama cu Serbia, care nu a fost selectat însă pentru finanțare prin CEF.

Legat de lotul 3, Grindeanu a comentat ca punctul de trecere a frontierei estimat la jumătate de miliard de euro este dublu față de cel de la Nădlac și că i se pare exagerat. „În niciun caz traficul prin Moravița nu este de două ori mai mare decât cel prin Nădlac”, a menționat Grindeanu.

De asemenea, el a adăugat că nu au fost finalizate nici discuțiile cu partea sârbă privind cine va finanța investiția pentru punctul de trecere a frontierei.

În luna mai, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu declara supărat că cel mai recent acord româno – sârb privind construirea unei șosele de mare viteză Timișoara – Belgrad presupune ca România să suporte integral costurile construirii punctului de trecere a frontierei la Moravița, estimate la 400 de milioane de euro.

În aprilie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara a anunțat că Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a emis, în 28 martie 2024, Acordul de Mediu pentru proiectul Autostrada Timișoara – Moravița (A9).

Traseul propus al autostrăzii A9 va trece prin extravilanul/intravilanul UAT Remetea Mare, Recaș, Bucovăț, Moșnița Nouă, Giroc, Sacoșu Turcesc, Pădureni, Liebling, Jebel, Voiteg, Birda, Deta, Denta, Moravița, potrivit DRDP Timișoara.

𝐃𝐚𝐭𝐞 𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐀𝟗 Timișoara – Moravița:

– Lungimea traseului este de 73 km, viteza de proiectare care va fi asigurată fiind de 140 km/h;

– Legătura între rețeaua rutieră existentă și autostradă va fi realizată prin 6 noduri rutiere: A1 Remetea Mare (asigură conexiunea cu DN 6), DJ 592 Albina, VO Timișoara Sud, DN 59 Pădureni, DN 58B Voiteg, DN 57 Moravița;

– Lucrări de artă – viaducte, poduri peste râuri, canale sau văi, pasaje peste autostrada A1, peste drumuri naționale, județene, comunale sau peste cale ferată: 46;

– Podețe prevăzute pe autostradă și pe noduri rutiere: 193;

– Dotări: 2 centre de întreținere și coordonare (CIC), 2 parcări de scurtă durată stânga-dreapta, 1 spațiu de servicii stânga-dreapta, 1 punct de trecere a frontierei, la Moravița;

 Panouri fonoabsorbante, pentru reducerea nivelului de zgomot generat de lucrările de construcție și de traficul rutier: 18 zone.

În toamna anului trecut, CNAIR anunța că vrea să finanțeze construcția secțiunii de 2,1 kilometri de la granița cu Serbia a Autostrăzii A9 Timișoara – Moravița prin CEF – fonduri de mobilitate militară. Valoarea totală a proiectului era de 266 milioane de euro, segmentul de la ieșirea din țară incluzând printre altele și trei poduri.