Autostrada Transilvania: A fost respinsă contestația Ictas la licitația pentru viaductele de peste trei kilometri
„Respinge pe fond”, se arată în soluția pronunțată pe scurt de CNSC, în data de 8 noiembrie.
Constructorul turc Ictas depusese luna trecută contestație cu privire la documentația licitației, înainte de expirarea termenului de depunere a ofertelor, pe 23 octombrie.
Rămâne de văzut când va fi deblocată licitația și care va fi noul termen de depunere a ofertelor. Mai mult, având finanțare prin PNRR, unii pasionați de infrastructură și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila ratare a termenului de finalizare a lucrărilor până în 2026.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat la începutul lunii august licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor necesare devierii traseului sectorului de autostradă Nădășelu – Mihăiești a Autostrăzii Transilvania (A3). Valoarea lucrărilor ce includ două viaducte de 3,2 kilometri se ridică la peste un miliard de lei.
Devierea traseului acestui sector de autostradă se face în conformitate cu recomandările din cadrul expertizei tehnice, au precizat reprezentanții CNAIR.
Lucrările aferente zonei cuprinse între km. 10+009 și km. 12+000 presupun devierea traseului spre aval, prin construirea unui viaduct cu lungimea de 1,2 km, fundat pe piloți forați de diametru mare, neafectând în niciun fel versantul care prezintă alunecări.
În ceea ce priveste zona cuprinsă între km. 21+406 și km. 24+890, traseul autostrăzii se va devia în zona km. 21+406 prin construirea unui viaduct cu lungimea de aproximativ 2 km, conducând la depășirea în aval a traseului DN1F, precum și a cursului pârâului Topa Mică, ajungând pe malul stâng al acestuia într-o zonă relativ plană.
Racordarea la traseul existent se va realiza în zona km 24+890 al traseului inițial.
Durata contractului este de 27 de luni, din care 9 luni perioada de proiectare și 18 luni execuția lucrărilor.
Valoarea estimată a contractului este de 1,11 miliarde de lei, fără TVA, sursa de finanțare fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Lucrările din zonele cu probleme Nădășelu și Topa Mică de pe Autostrada Transilvania (A3) urmau să fie scoase din contractul încheiat cu grupul UMB și să fie relicitate, au spus în iunie pentru ECONOMICA.NET surse oficiale. Despre soluția relicitării lucrărilor din zonele cu alunecări de teren a scris și Asociația Pro Infrastructură (API), care a amintit că alunecarea masivă de la Nădășelu a “bubuit” la început de septembrie 2021.