Evaluarea tehnică a ofertelor depuse la licitația pentru proiectarea și construirea celor 26,35 km de autostradă între Suplacu de Barcău și Chiribiș s-a încheiat pe 30 iunie. Nemulțumite de punctajul obținut, firmele românești Drum Asfalt și Construcții Erbașu au depus atunci alte contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Autostrada Transilvania: Construcții Erbașu și Drum Asfalt contestă raportul de anulare a licitației pentru tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș
Contestațiile celor doi constructori români au fost înregistrate săptămâna aceasta, după ce a apărut un raport intermediar în care membri ai comisiei de evaluare propuneau anularea licitației pentru tronsonul de peste 26 de kilometri din Autostrada Transilvania.
Cu privire la acel raport, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au transmis săptămâna trecută un comunicat de presă în care au precizat că documentul era unul intermediar, aflat încă în analiză.
ECONOMICA.NET a publicat pe 21 iulie informațiile dintr-un document apărut pe forumul Asociației Pro Infrastructură (API) privind decizia comisiei de evaluare de anulare a licitației, din cauză că nu ar fi fost depusă nicio ofertă admisibilă. Anterior publicării textului, reprezentanții CNAIR contactați pe subiect nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informația.
Constructorii români care au depus săptămâna aceasta contestații solicită anularea acelui raport precum și continuarea licitației. Aceștia susțin că este nelegală măsura anulării licitației, pentru că CNAIR „putea să dispună, în raport cu situația de fapt și de drept, măsuri de remediere și nu de anulare a procedurii de atribuire”.
Anularea acestei licitații ar fi încă un eșec pentru loturile din Autostrada Transilvania aflate la granița cu Ungaria. După deschiderea din 2020 a mini-lotului Biharia – Borș, pe lotul Chiribiș – Biharia încă nu a fost emis ordinul de începere a lucrărilor iar pe lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș încă nu a fost contractat un constructor. Printre posibilele explicații pentru aceste tergiversări ar fi explozia prețurilor la materialele de construcții, valorile depășite ale contractelor scoase la licitații pe documentații valabile acum câțiva ani, precum și procedurile lungi privind contestațiile.
Construcția lotului Suplacu de Barcău – Chiribiș a fost începută de americanii de la Bechtel. După rezilierea contractului cu aceștia, spaniolii de la Corsan au renunțat și ei la lucrări în toamna lui 2016 pentru ca peste trei ani mai târziu, licitația câștigată de o firmă românească, Construcții Sibiu, să fie anulată.