Autostrada Transilvania: Construcții Erbașu și Drum Asfalt contestă raportul de anulare a licitației pentru tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș

28 07. 2021
suplacu_de_barcau_bors_7_99267000

Contestațiile celor doi constructori români au fost înregistrate săptămâna aceasta, după ce a apărut un raport intermediar în care membri ai comisiei de evaluare propuneau anularea licitației pentru tronsonul de peste 26 de kilometri din Autostrada Transilvania.

Cu privire la acel raport, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au transmis săptămâna trecută un comunicat de presă în care au precizat că documentul era unul intermediar, aflat încă în analiză.

„Secțiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borș, Subsecțiunea 3C1: Suplacu de Barcău – Chiribiș rămâne în curs de evaluare. Având în vedere informațiile apărute în presă referitoare la anularea procedurii de atribuire a contractului Proiectare și execuție pentru finalizarea Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borș, Subsecțiunea 3C1: Suplacu de Barcău – Chiribiș (km 4+200 – km 30+550), precizăm că aceste știri nu reflectă situația reală a procedurii, fiind extrase dintr-un document intermediar, aflat încă în analiză. Procesul de evaluare a ofertelor este în desfășurare. În acest moment nu au fost emise Comunicările de rezultat. CNAIR infirmă informațiile referitoare la anularea procedurii. Ulterior finalizării procesului de evaluare și aprobării Raportului Procedurii, Autoritatea Contractanta va emite Comunicările de rezultat prin care ofertanții participanți vor fi informați cu privire rezultatul procesului de evaluare”, se arăta în comunicatul CNAIR din 22 iulie 2021

ECONOMICA.NET a publicat pe 21 iulie informațiile dintr-un document apărut pe forumul Asociației Pro Infrastructură (API) privind decizia comisiei de evaluare de anulare a licitației, din cauză că nu ar fi fost depusă nicio ofertă admisibilă. Anterior publicării textului, reprezentanții CNAIR contactați pe subiect nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informația.

Constructorii români care au depus săptămâna aceasta contestații solicită anularea acelui raport precum și continuarea licitației. Aceștia susțin că este nelegală măsura anulării licitației, pentru că CNAIR „putea să dispună, în raport cu situația de fapt și de drept, măsuri de remediere și nu de anulare a procedurii de atribuire”.

Evaluarea tehnică a ofertelor depuse la licitația pentru proiectarea și construirea celor 26,35 km de autostradă între Suplacu de Barcău și Chiribiș s-a încheiat pe 30 iunie. Nemulțumite de punctajul obținut, firmele românești Drum Asfalt și Construcții Erbașu au depus atunci alte contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Amintim că pe 15 martie 2021 a avut loc depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului „Proiectare și execuție pentru finalizarea Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borș, Subsecțiunea 3C1: Suplacu de Barcău – Chiribiș (km 4+200 – km 30+550)”.

Până la termenul limită au fost depuse patru oferte:

1. ASOCIEREA CONSTRUCTII ERBASU (LIDER DE ASOCIERE) – VAHOSTAV – SK A.S.

2. ASOCIEREA DRUM ASFALT S.R.L. (LIDER DE ASOCIERE) – TRAMECO S.A. – OPR ASFALT S.R.L. – OBRAS PUBLICAS Y RAGADIOS S.A. – CITADINA 98 S.A. – LEMACONS S.R.L.

3. ASOCIEREA RIZZANI DE ECCHER SPA ITALY – ARTERA BLUE S.R.L.

4. ERG İNŞAAT TICARET VE SANAYI A.Ş

Obiectul contractului constă în proiectarea și execuția lucrărilor pentru 26,35 km de autostradă. Contractul prevede, printre altele, construirea a 3 viaducte, 8 pasaje și 8 poduri, inclusiv un pod de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 1.650 m – Pod peste lac de acumulare la km 6+655.60.

A doua autostradă spre Ungaria, tot mai scumpă și greu de construit

Anularea acestei licitații ar fi încă un eșec pentru loturile din Autostrada Transilvania aflate la granița cu Ungaria. După deschiderea din 2020 a mini-lotului Biharia – Borș, pe lotul Chiribiș – Biharia încă nu a fost emis ordinul de începere a lucrărilor iar pe lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș încă nu a fost contractat un constructor. Printre posibilele explicații pentru aceste tergiversări ar fi explozia prețurilor  la materialele de construcții, valorile depășite ale contractelor scoase la licitații pe documentații valabile acum câțiva ani, precum și procedurile lungi privind contestațiile.

Construcția lotului Suplacu de Barcău – Chiribiș a fost începută de americanii de la Bechtel. După rezilierea contractului cu aceștia, spaniolii de la Corsan au renunțat și ei la lucrări în toamna lui 2016 pentru ca peste trei ani mai târziu, licitația câștigată de o firmă românească, Construcții Sibiu, să fie anulată.