Autostrada Transilvania: Guvernul pregătește exproprieri de 4,7 milioane de lei între Mihăiești și Suplacu de Barcău

17 02. 2021
autostrada1_52226400

„În prezent, pentru realizarea lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Autostrada Braşov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3B Mihăiești – Suplacu de Barcău” este necesară dobândirea prin expropriere a unei suprafețe totale de 3.054.272,00 mp, aferentă unui număr de 1001 de imobile proprietate privată, situate pe raza localităților Sânpaul din județul Cluj și Zimbor, Sânmihaiu Almașului, Românași, Treznea și Zalău din județul Sălaj”, se arată în proiectul Ministerului Transporturilor.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune:

– aprobarea amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes naţional „Secțiunea 3B Mihăiești – Suplacu de Barcău, din cadrul obiectivului de investiții de interes național „Autostrada Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea”, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre, conform variantei finale a studiului de fezabilitate;

– aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Secțiunea 3B Mihăiești – Suplacu de Barcău, din cadrul obiectivului de investiții de interes național „Autostrada Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea”, situate pe raza localităţilor Sânpaul din județul Cluj și Zimbor, Sânmihaiu Almașului, Românași, Treznea și Zalău din judeţul Sălaj;

– aprobarea listei cuprinzând imobilele supuse exproprierii, proprietarii sau deţinătorii acestora

– aprobarea sumelor individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor, în cuantum total de 4.716 mii lei, pentru un număr de 1001 de imobile, în suprafaţă totală de 3.054.272,00 mp, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

Suma aferentă despăgubirilor va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului, în condițiile legii, la capitolul 84.01 ,,Transporturi”, subcapitolul 03 ,,Transport Rutier”, titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020″, articolul 58.03 – ,,Programe din Fondul de Coeziune – FC”.

Autostrada Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea corelată cu Autostrada Bucureşti – Braşov va asigura o legătură directă între România, centrul şi vestul Europei. Aceasta autostradă va avea o mare atractivitate pentru traficul din zona Transilvaniei şi Munteniei, prin reţeaua de drumuri naţionale reabilitate sau cuprinse în programul de reabilitare, traficul din zona de sud-est (legătură cu portul Constanţa), prin intermediul autostrăzii București – Constanța, pentru traficul din zona de nord, precum şi pentru traficul generat de marile centre urbane din zona de influenţă a autostrăzii, susțin reprezentanții Ministerului Transporturilor.

ECONOMICA.NET a relatat la începutul lunii februarie că activitatea constructorului român Dorinel Umbrărescu pe lotul Zimbor – Poarta Sălajaului din A3 este suspendată până la rezolvarea problemei exproprierilor. Reprezentanții Companiei de Drumuri au spus atunci că documentația aferentă exproprierilor urma să intre pe circuitul de avizare.