Potrivit ministrului, în prezent este așteptată decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor cu privire la etapa de precalificare a șase operatori.
„Suntem în faza în care au fost desemnate cele șase companii. A fost contestată această precalificare a celor șase companii. Urmează să avem o decizie a CNSC. Dar mai există acolo o problemă de piață. Chiar dacă CNSC va da dreptate CNAIR, această licitație a fost lansată cu indicatori tehnico – economici dinainte de creșterea prețurilor, deci s-ar putea ca acei indicatori să nu mai fie actuali. Și atunci, așa cum s-a întâmplat la alte licitații, acești indicatori vor trebui reaprobați printr-o Hotărâre de Guvern, pentru că este o chestiune obiectivă, prețurile au crescut peste tot în lume”, a spus șeful Transporturilor.
Acesta a adăugat că este așteptată decizia CNSC pe faza de precalificare, după care va fi luată decizia privind reaprobarea acelor indicatori tehnico – economici. „Semnalele noastre sunt că în acest moment sunt prea jos față de realitatea pieței”, a mai spus Grindeanu.
Pe 30 mai 2022, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a finalizat procesul de evaluare a candidaturilor depuse în cadrul procedurii de atribuire Proiectarea și execuția Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea Secțiunea 3B: Mihăiești – Suplacu de Barcău Subsecțiunea 3B3: Poarta Sălajului – Zalău, km 25+500 – km 40+637, inclusiv Tunel rutier la profil de autostradă în zona Meseș și Subsecțiunea 3B4: Zalău – Nușfalău km 40+660 (km 40+637 3B3) – km 66+500.
Au fost selectați următorii candidați:
Valoarea estimată a contractului: 3,926 miliarde de lei fără TVA.
Durata contractului este: de 12 luni perioada de proiectare și 36 luni perioada de execuție lucrări.