Autostrada Transilvania: Lotul Chețani – Câmpia Turzii, relicitat cu până la 450 de milioane de lei

20 07. 2021
chetani3_55645200

Durata contractului relicitat marți de CNAIR este de 81 de luni și cuprinde: 3 luni perioada de proiectare, 18 luni perioada de execuție a lucrărilor și 60 de luni perioada de garanție a lucrărilor. Durata contractului de lucrări poate varia în funcție de perioada de garanție a lucrărilor ofertată de operatorul economic desemnat câștigător.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 15 septembrie, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Valoarea totală estimată a contractului este cuprinsă între 383,44 milioane de lei și 450,75 milioane de lei. 

Și ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat că a fost lansată licitația pentru finalizarea lucrărilor pe „problematicul” lot Chețani – Câmpia Turzii, parte din Autostrada Transilvania.

„Urmărim cu prioritate acest proiect, pentru că este crucial să nu mai existe alte întârzieri peste cei cinci ani în care românii ar fi trebuit să poată deja circula pe această autostradă.
De ce spun asta? Iată un scurt istoric al lotului:
– Contractul a fost licitat și atribuit în 2015. Lucrările au început în 2016 și ar fi trebuit să se încheie într-un an. În 2021 ajunseseră la doar 40%, după ce constructorul a intrat în insolvență.
 După un „progres” de numai 1% în 5 luni, Compania de drumuri a ajuns la soluția pe care a încercat să o evite până acum, dar care devenea singura opțiune fezabilă pentru avansarea lucrărilor – a reziliat contractul, cu intenția de a relicita urgent proiectul.
În primăvară, instanța a dispus suspendarea rezilierii până la judecarea pe fond. Luna aceasta, situația s-a deblocat, odată cu admiterea cererii creditorilor de declarare a falimentului antreprenorului care și-a pierdut capacitatea de folosință. Astfel, Compania de drumuri a putut să notifice încetarea de drept a contractului și să organizeze cât mai rapid noua licitație.”, a scris Drulă pe Facebook.

În martie, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reziliat contractul cu constructorul sectorului Cheţani-Câmpia Turzii, de pe Autostrada A3, deoarece, în ultimele cinci luni progresul fusese de un punct procentual, anunța în primăvară ministrul Transporturilor.

 

„Joi, 11 martie 2021, CNAIR a notificat Antreprenorul Asocierea SC Straco Grup SRL – SC Total Road SRL – SC Specialist Consulting SRL în vederea rezilierii contractului „Proiectare şi Execuţie pentru Realizarea Autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Secţiunea 2A: Ogra – Câmpia Turzii, Lotul 3: Cheţani – Câmpia Turzii, km 21+500 – km 37+191”, se menţiona într-un comunicat CNAIR.

 

Potrivit sursei citate, decizia rezilierii acestui contract a fost consecinţa faptului că firma de construcții nu a respectat un număr de trei înştiinţări de remediere şi a abandonat şantierul.

 

Reprezentanţii CNAIR precizau că după deschiderea traficului rutier pe Nodul Rutier Cheţani, în data de 18 septembrie 2020, „antreprenorul a redus considerabil ritmul de execuţie a lucrărilor.” Astfel, la data deschiderii traficului, progresul fizic era de 36,81%, iar în momentul rezilierii progresul fizic înregistrat era de 37,86%.

 

Contractul inițial pentru proiectarea și construcția celor 15,69 km ai lotului Chețani – Câmpia Turzii fusese atribuit constructorului român Straco în 2015 pentru suma de 279,74 milioane de lei, fără TVA. Ordinul de începere a fost emis în mai 2016.