Autostrada Transilvania: Lucrările din zonele Nădășelu și Topa Mică vor fi scoase din contractul cu UMB și relicitate – surse oficiale

Lucrările din zonele cu probleme Nădășelu și Topa Mică de pe Autostrada Transilvania (A3) vor fi scoase din contractul încheiat cu grupul UMB și vor fi relicitate, au spus pentru ECONOMICA.NET surse oficiale. Despre soluția relicitării lucrărilor din zonele cu alunecări de teren a scris luna aceasta și Asociația Pro Infrastructură (API).
Anemona Andone - Dum, 25 iun. 2023, 17:51
Autostrada Transilvania: Lucrările din zonele Nădășelu și Topa Mică vor fi scoase din contractul cu UMB și relicitate - surse oficiale

„Lucrările de la Nădășelu și Topa Mică le scoatem din contract și le relicităm la o valoare actualizată”, au precizat sursele ECONOMICA.NET.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că a avut discuții cu Dorinel Umbrărescu, inclusiv despre problemele de pe șantiere. Grupul UMB, controlat de acesta, are în derulare contracte pentru peste 400 de kilometri de autostradă și drum expres.

Printre acestea se numără și tronsonul de circa 30 de kilometri dintre Nădășelu și Zimbor de pe Autostrada Transilvania (A3).

Săptămâna trecută, Asociația Pro Infrastructură (API) anunța că a filmat toți cei 30,06 kilometri (video jos) ai acestui tronson foarte dificil al Autostrăzii Transilvania.

 

„Estimăm că stadiul fizic este 57%. Deși cei de la UMB sunt în continuare bine mobilizați, lotul a trecut de la categoria “circulăm în 2024, poate chiar din 2023” în urmă cu 12 luni la “mai vorbim prin 2025” în prezent”, au scris cei de la Pro Infrastructură.

Ei au adăugat că în 2022 sperau că aceasta va fi prima autostradă finanțată prin PNRR deschisă traficului, dar acum începe să aibă emoții pentru 2025. „În noiembrie 2022 antreprenorul a primit o extensie de timp până în aprilie 2025 și în decembrie a mai primit una. Momentan, graficul de execuție actualizat aprobat indică finalizarea în data de 13.07.2025!”, au mai scris cei de la API.

Potrivit lor, tranșarea situației soluțiilor noi de la Nădășelu și Topa Mică a durat prea mult, întrucât alunecarea masivă de la Nădășelu a “bubuit” la început de septembrie 2021 (foto jos).

API susține că decizia de a licita separat lucrările s-a impus din lipsa fondurilor în rezervele de implementare și în spațiul legal de adiționare a contractului.

De asemenea, această “mișcare” birocratică nu ar fi o premieră. „Cel mai bun exemplu similar este lotul 3 al A1 Lugoj – Deva, acolo unde constructorul spaniol Comsa care executa autostrada a fost singurul ofertant și (până la urmă) câștigător al contractului pentru lucrările suplimentare”, au explicat reprezentanții API.

Aceștia au solicitat CNAIR să demareze de urgență licitația aferentă soluțiilor de la Nădășelu și Topa Mică. „Altfel, riscăm să ajungem în 2026 cu inaugurarea”, a avertizat API.

 

FOTO – VIDEO: Alunecări Autostrada Transilvania (sursa: Cristian Marius Man, forum PeUndeMerg.ro)

Te-ar mai putea interesa și
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou centru de fitness, în București, în cartierul Rahova. Odată cu această......
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru ...
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...