Autostrada Transilvania: orădenii de la Trameco intră în competiţie cu vecinii din Ungaria pentru aducerea autostrăzii la graniţă FOTO

08 04. 2019
a3_06850500

Autostrada Transilvania, lotul Biharia – Borş (sursa foto: Marinul, membru al forumului Asociaţiei Pro Infrastructură)

Firma care a câştigat licitaţia pentru construirea autostrăzii A3 între Biharia şi Borş a marcat terenul pe unde va trece noua şosea, conform unor imagini publicate de pasionaţii de infrastructură.

De asemenea, firma orădeană Trameco a realizat drumuri de acces şi tehnologice pentru începerea lucrărilor de construcţie.

Din imaginile de la graniţă, se poate observa cum vecinii din Ungaria deja lucrează pe lotul lor. Autostrada M4 Budapesta – Cegléd – Solnoca – Püspökladány – Nagykereki va avea la final 233 de kilometri. M4 din Ungaria se va conecta la nord de Oradea cu Autostrada Transilvania (A3).

Construcţia capătului Autostrazii M4 care va ajunge până la graniţa vestică a României ar putea fi finalizată până în ianuarie 2020, potrivit estimărilor Asociaţiei Pro Infrastructura (API).

Rămâne de văzut cât de repede va lucra şi constructorul român Trameco pentru finalizarea lotului Biharia – Borş.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat pe 13 decembrie 2018 contractul pentru proiectarea şi execuţia acestei porţiuni din Autostrada Transilvania.

Perioada de proiectare a început pe 18 ianuarie şi ar trebui să se încheie luna viitoare. Apoi ar trebui să demareze lucrările efective de construcţie, ce au ca termen de finalizare al treilea trimestru din 2020.

Pe site-ul CNAIR se menţionează în dreptul acestui proiect că nu sunt probleme.

Lotul Biharia – Borş (5,35 km) se desfășoară într-o zonă de câmpie, ce se înscrie între localitățile Biharia, Satu Nou și granița româno – maghiară, intersectând la nord de localitatea Biharia drumul național DN 19 (Oradea – Satu Mare), la km 59+614.

La km 59+875 este prevăzut un nod rutier, respectiv nodul Biharia, cu 5 bretele și 3 pasaje. În apropierea acestui nod rutier se află calea ferată CF 402 Oradea – Satu Mare, pe care o intersectează la km 60+066. Traseul aferent lotului 3 se termină la granița româno – ungară, la km 64+450.

Operatorul economic care a câştigat contractul pentru proiectarea și execuția acest lot este ASOCIEREA TRAMECO SA – VAHOSTAV SK AS – DRUMURI BIHOR SA – DRUM ASFALT SRL – EAST WATER DRILLINGS SRL. Valoarea contractului este de 134.221.397,72 LEI fără TVA, echivalentul a 28,5 milioane Euro fără TVA, având un cost/ km de 5,3 milioane euro fără TVA.

În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestui contract este de 19 luni, din care 4 luni pentru activitatea de proiectare și 15 luni pentru execuția lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor ofertată de asocierea declarată câștigătoare este de 10 ani.

Tronsonul Suplacu de Barcău – Borş se află la a treia tentativă de construire, după eşecurile cu foştii constructori, americanii de la Bechtel şi spaniolii de la Corsan.