Strabag a depus pe 10 februarie 2022 contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). În documentul de 40 de pagini, Strabag solicită anularea raportului procedurii și reevaluarea ofertei Drum Asfalt, cu consecința stabilirii neconformității acesteia.
De asemenea, Strabag mai solicită obligarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) la plata cheltuielilor ocazionate de contestație.
„Sectorul de autostradă lipsă dintre Cluj și Târgu Mureș are de astăzi constructor desemnat”, anunța pe 31 ianuarie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Potrivit lui, o asociere româno-spaniolă a fost declarată câștigatătoare pentru contractul privind lotul Chețani -Câmpia Turzii, cu oferta de 363,79 milioane de lei (fără TVA).
„Are la dispoziție 3 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția lotului de 15,70 km finanțat din fonduri europene. Dacă nu apar contestații și contractul va fi semnat rapid, din 2023 vom putea circula doar pe autostradă pe cei aproximativ 100 de km dintre municipiile Cluj-Napoca și Târgu Mureș”, a transmis atunci ministrul Transporturilor pe pagina proprie de Facebook.
Participantul de la licitație care corespunde descrierii șefului Transporturilor este cel reprezentant de un constructor din Oradea, respectiv Asocierea DRUM ASFALT (Leader),OPR ASFALT, OBRAS PUBLICAS Y REGADIOS, TRAMECO, DRUMURI BIHOR.
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru finalizarea lotului Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania (A3). Până la termenul limită din 30 septembrie 2021 au depus oferte următorii agenți economici:
Valoarea estimată a contractului este de 383,44 milioane de lei fără TVA pentru cei aproximativ 15,7 km.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe 20 iulie 2021 licitație pentru proiectarea și execuția lotului Chețani – Câmpia Turzii, după rezilierea contractului cu Straco.
În martie 2021, CNAIR a anunțat a rezilierea contractul cu constructorul sectorului Cheţani-Câmpia Turzii, de pe Autostrada A3, deoarece, în ultimele cinci luni progresul fusese de un punct procentual. Reprezentanţii CNAIR precizau că după deschiderea traficului rutier pe Nodul Rutier Cheţani, în data de 18 septembrie 2020, „antreprenorul a redus considerabil ritmul de execuţie a lucrărilor.” Astfel, la data deschiderii traficului, progresul fizic era de 36,81%, iar în momentul rezilierii progresul fizic înregistrat era de 37,86%.
Contractul inițial pentru proiectarea și construcția lotului Chețani – Câmpia Turzii fusese atribuit constructorului român Straco în 2015 pentru suma de 279,74 milioane de lei, fără TVA. Ordinul de începere a fost emis în mai 2016.