ECONOMICA.NET prezintă un scurt rezumat al evoluției celor cinci proiecte de autostrăzi în ultimul an de guvernare liberală.
Legat de autostrăzile peste Carpați, acestea au înregistrat în ultimul an evoluții diferite. Dacă pentru A3 Ploiești – Brașov și A8 Iași – Tg Neamț s-a revenit în faza de studii de fezabilitate, după anularea procedurilor prin parteneriat public – privat (PPP), în cazul A1 Sibiu – Pitești s-a avansat cu scoaterea la licitație pentru construcție a primului tronson montan.
Pentru conectarea celor două regiuni, există variantele prin Valea Prahovei și Valea Oltului. În guvernarea anterioară fusese demarat proiectul prin Valea Prahovei, prin construirea lotului Râșnov – Cristian și lansarea la licitație prin PPP a Autostrăzii Ploiești – Brașov.
Schimbarea cabinetului de la Palatul Victoria în toamna anului trecut a însemnat planuri noi pentru cea mai așteptată autostradă de către cei mai numeroși plătitori de taxe din România, respectiv bucureștenii.
Pentru că nu a agreat procedura prin parteneriat public privat cu chinezii, inițiată de PSD, la începutul anului 2020, noua guvernare liberală a anulat-o. Câteva luni mai târziu, a apărut licitația pentru revizuire studiu de fezabilitate și proiect tehnic, la care s-a depus o singură ofertă. Având în vedere durata contractului pentru revizuirea studiului, termenul de finalizare a autostrăzii din Valea Prahovei se mai prelungește cu cel puțin patru ani.
În contrast cu proiectul din Valea Prahovei, anul 2020 a adus unele progrese pentru proiectul din Valea Oltului. Astfel, au demarat oficial lucrările de construcție pe secțiunea 1 Sibiu – Boița, contractată cu austriecii de la Porr pe vremea guvernării anterioare, iar pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești a fost semnat contract cu Astaldi.
Anul acesta a fost scos la licitație pentru construcție și primul tronson de munte din cel mai important proiect rutier al României, respectiv secțiunea 3 Cornetu – Tigveni. Chiar vineri, 27 noiembrie, au fost depuse candidaturile pentru acest tronson lung de peste 37 km și care reprezintă cel mai mare contract de autostradă licitat în România, cu o valoare estimată de peste un miliard de euro.
Pentru secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș, suspansul desemnării câștigătorului se prelungește până anul viitor iar licitația pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu se lasă așteptată în SEAP.
2020 ar putea reprezenta o premieră pentru zona istorică a țării fără niciun kilometru de autostradă. Astfel, pentru luna decembrie este programată inaugurarea primilor kilometri de autostradă din Moldova, respectiv cei 16 kilometri ai Centurii Bacău care fac parte și din A7 Ploiești – Pașcani.
Cele patru tronsoane din A7 de la Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani se află încă în etapa de studiu de fezabilitate și proiectare. Conform unor surse apropiate Companiei de Drumuri, în decembrie se intenționează scoaterea la licitație pentru construcție a unui tronson din cele patru, înainte de a fi finalizat proiectul tehnic.
Mai mult, oficialii de la Transporturi estimează că anul viitor vor fi în procedură de licitație pentru construcție toate cele patru tronsoane din A7. De altfel, acest proiect de autostradă este promovat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Rămâne de văzut cât de repede se vor materializa planurile pentru această regiune a țării ocolită de marile investiții în infrastructură.
Pentru conectarea celor două provincii prin autostradă există proiectele A8 Tg Mureș – Iași – Ungheni (Autostrada Unirii) și A13 Bacău – Brașov.
Amintim că în cazul A8, guvernarea liberală a anulat la începutul anului procedura prin PPP pentru tronsonul Tg Neamț – Iași. Câteva luni mai târziu, a fost lansată licitație de completare Studiu de Fezabilitate pentru tronsonul Tg Neamț – Iași – Ungheni, la care au fost depuse trei oferte.
Pentru A13 Bacău – Brașov, a fost semnat anul acesta contract pentru elaborare studiu de fezabilitate și proiect tehnic.
Rămâne de văzut dacă vor fi identificate surse de finanțare pentru construcția celor două autostrăzi și când vor fi demarate lucrările.
Una peste alta, dacă pentru loturile peste Carpați abia au început să fie lansate licitații pentru construire iar perioadele contractuale depășesc trei ani pentru execuție, este posibil ca prima autostradă finalizată din cele cinci să fie A7 Ploiești – Pașcani, care traversează un relief mai puțin dificil decât cel montan.